Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nın, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı'nda tasarrufların uzun vadeli araçlara kaydırılması için sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesinde, stopaj oranının elde tutma süresine göre farklılaştırılmasına yönelik çalışma yapılacağı belirtildi.
Programa göre sermaye piyasası araçları için en fazla 2 yıl olmak üzere yatırımcılar tarafından elde tutulma sürelerine göre ödenecek gelir vergisi stopaj oranında kademeli farklılaştırma yapılması için çalışma yapılacak.
Programda Borsa İstanbul sorumluluğunda yürütülecek eylemlerle, özel sektörün finansmanında sermaye piyasalarının kullanılmasının teşvik edilmesi için KOBİ'ler başta olmak üzere şirketlerin sermaye piyasalarından fon temini için çalışmalar yapılacağı belirtildi.
Ayrıca İSO 500 listesindeki şirketlerin borsaya çekilmesi için şirketlerin halka açılma ile ilgili düşüncelerinin ve varsa planlarının tespit edilerek, bu bulguları dikkate alan teşvik mekanizmalarının geliştirilmesinin planlandığı aktarıldı.
HALKA AÇILACAK ŞİRKETLERE VERGİ TEŞVİĞİ
Programda ayrıca halka açık şirketler için kurumlar vergisi oranının farklılaştırılmasına yönelik Maliye Bakanlığı sorumluluğunda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul tarafında çalışma yapılacağı bildirildi. Yapılacak çalışmayla ilgili açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Belirli bir oranın (örneğin yüzde 25) üzerinde halka açıklık oranı ile halka açılacak şirketler için belirli bir süre boyunca (örneğin 5 yıl) kurumlar vergisi oranında indirim tanınmasına yönelik olarak mevzuat değişikliği çalışması yapılması planlanmaktadır."