Dolar ve eurodaki ani yükseliş, petrol fiyatlarındaki düşüş devam ederken bu haftanın en büyük konusu Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak.
Merkez Bankası Noel öncesi faiz kararını açıklayacak. Noel haftası olduğu için yurtdışı piyasalarda sakin seyir bekleniyor.
Dolar kurunda ise petrole paralel olarak düşüşler yaşanabilir.
Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Noel tatili havasındaki bu haftanın piyasalarımız açısından en önemli olayı 24 Aralık’taki PPK toplantısı olacak. 'Faizi indir' baskısı yaşayan Merkez Bankası’nın kararı merak konusu.
Bu hafta Noel haftası olduğundan “kısa” geçecek. Çarşamba günü ABD piyasaları yarım gün çalışacak ve tüm Hristiyan alemi 25 Aralık Perşembe günü “Noel tatiline” çıkacak. Haftaya da yeni yıl derken tüm finansal piyasalara “geleneksel yıl sonu tatil” havası hakim olacak. İhtimaldir ki piyasalar sakin bir tatil geçirecek. Bunda Fed’in 17 Aralık’taki toplantı sonrasında aldığı kararların da payı var.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada “Normalleşme süreci için sabırlı olunacağı” ifadesi gelirken, daha önce vurgulanan “kayda değer süre” bunun ile uyumlu bir şekilde yer alsa da etkisi azalmış. Bundan sonra Fed’in ne kadar “sabırlı” olacağını izleyeceğiz. Fed Başkanı Yellen; faiz artırımı için birkaç toplantı bekleneceğini söyledikten sonra “birkaç toplantının tam olarak kaç olduğu” sorusu üzerine “iki toplantı” olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz haftaki toplantıdan sonra piyasalar; Ocak ve Mart ayındaki toplantılardan herhangi bir artış beklenmeyecek,
28-29 Nisan ve 16-17 Haziran aylarındaki toplantılar, faiz artırım ihtimalinin yükseleceği zirveler olacak. Tahminim uzun bir zamandan beri; Haziran’daki toplantıda ilk faiz artışının geleceği yönünde.
Gözler Rusya’da olacak
Geçtiğimiz hafta en az Fed toplantısı kadar Ruble ve Rusya cephesinde yaşananlar da hem heyecanı hem de buna bağlı olarak piyasalardaki oynaklığı arttırdı. 15 Aralık Pazartesi geç saatlerde; Rus Merkez Bankası politika faizini yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye çıkardı.Venezuela’yı saymazsak; 650 baz puanlık artış ile gelişen ülkeler arasındaki en yüksek faiz oranına rağmen (Rusya Merkez Bankası ve Rus ekonomi politika yapıcılarındaki panik havasından dolayı) ruble; 16 Aralık Salı günü dolar karşısında 79.51 ile tarihi düşük seviyeye geriledi.
Petrol fiyatlarının haftanın son günlerine doğru toparlanması; Putin’in kamuoyuna konuşması ve sermaye kontrollerinden bahsetmemesi haftanın son günlerine doğru rublenin 58’li seviyelere kadar değer kazanmasına yardımcı oldu.
Rublenin yatışması, TL üzerindeki baskıları da hafifletti. Ruble’nin 79’lar gittiği sırada 2.4125’e kadar değer kaybeden dolar/TL paritesi, haftanın sonuna doğru 2.31’lere geriledi. Hatta bunu da Dolar Endeksi’nin 89.65 ile 2009 zirvesinin de üzerine çıktığı bir günde gelmesi önemliydi.
Geçtiğimiz haftanın satır aralarında kalan önemli gelişmelerinden birisi de uzun zamandan bu yana euro alarak İsviçre Frankı’nın değerini düşük tutmaya çalışan İsviçre Merkez Bankası’nın da negatif faiz uygulamasını başlatmak oldu. Bankalar, İsviçre Merkez Bankası’nda tutacakları mevduatlar için yüzde (eksi) 25 baz puan faiz alacak. Bankalar üste 25 baz puan faiz verecekler. Frankı savunma adına İsviçre Merkez Bankası da “negatif faiz politikası” kervanına katıldı.
Darısı başımıza demek istiyor gönül. Ancak bunun için Danimarka ya da İsviçre olmamız gerek ki ona daha çok yolumuzun olduğu aşikâr.
Merkez ne kadar direnebilecek?
Tatil havasındaki bu haftanın bizim piyasalarımız açısından en önemli olayı 24 Aralık’ta yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Fed’in kararı ile birlikte belirsizliklerin azaldığı; hatta piyasaların hoşuna giden açıklamalardan sonra PPK en azından “dış faktörlerden” bağımsız bir karar alabilecek. Alınacak kararlarda “faiz indir” baskısının arttığı iç faktörlere karşı MB ne kadar direnebilecek bilemiyorum. Yine de döviz tarafında artan oynaklık nedeniyle; MB’nin bu toplantıda herhangi bir faiz indirim kararı alabileceğini sanmıyorum. Rusya gibi önde gelen gelişen ülkeler faiz arttırırken, MB’nin faiz indirmesi farklı yorumları beraberinde getirecektir. Eğer siyasi baskılar nedeniyle PPK’dan göstermelik olarak 25 baz puanlık indirim gelirse, bu herhangi bir işe yaramayacağı gibi önümüzdeki senenin fırtınalı havalarında geri alınması ve hatta üzerine ek yapılması an meselesi olabilir.
DOLAR NE KADAR?
Dolar geri çekilecek
Petrol fiyatlarında bence kısa vadeli dip görüldü ve bundan sonraki günlerde, haftalarda petrol fiyatlarında bir düzeltme yaşanacaktır! Bu düzeltmenin Brent petrolünde 74.45 dolar seviyelerine kadar çıkması ihtimali var! Petroldeki yükseliş, Rusya piyasalarının sakinleşmesini sağlayacaktır. “Ruble sakinleşmeden, TL sakinleşmeyecek” derken işin ucunun bize dokunduğundan bahsediyordum.
Petrolde bu hafta önce 64 dolar, ardından da ya bu hafta ya da önümüzdeki haftanın ilk yarısında 67.25 dolarlara doğru hareket görebiliriz. Bu da gelişen ülkelerdeki tansiyonu düşürecektir. Hafta içinde dolar/TL kurlarında; rublenin seyrine ve PPK kararına bağlı olarak; 2.2850 seviyelerine doğru bir geri çekilme yaşanabilir. Altına inilmesi önümüzdeki yıldaki kur riskini azaltmak isteyenler için iyi “hedge başlangıç” seviyesi sunacak.