Piyasalara “satış dalgası” geri döndü

0
2802

Asya hisse senetleri, 12 yılın en düşük seviyesine inen petrol fiyatları ve Çin'deki ekonomik yavaşlamaya ilişkin kaygıların yatırımcıları rahatsız etmesi ve daha güvenli yatırım araçlarına yönelmelerine neden olmasının ardından Yeni Yıl düşüşünü tekrar başlattı.

Japonya hisse senetleri, ABD hisselerinde dün görülen satış dalgasının bu yıl hisse senedi piyasalarına hakim olan güçlü satışları yeniden tetiklemesinin ardından, Eylül ayından bu yana en sert düşüşünü gösterirken, Şanghay'da hisse senetleri, Ağustos ayındaki piyasa kargaşası sırasında görülen seviyelerin de altına indi. Yüksek faizli para birimleri değer kaybederken, bu yıl döviz piyasalarının en iyi performans gösteren para birimi olan yen rallisini tekrar başlattı. ABD Hazine tahvilleri yükselirken ve Çin'de tahvil faizleri rekor seviyelere düşerken, petrol kayıplarını varil başına 30 doların altına genişletti.

Hisse senedi piyasalarında yeniden başlamış gibi görülen yükseliş, tüketici ve teknoloji grubu hisselerine güçlü satışların gelmesi ile  Dow Jones Endeksi'nin 360 puan düştüğü ve küçük sermayeli şirketlerin hisselerini içeren endeksin ayı piyasasına girdiği ABD'de görülen satış dalgası ile kesildi. Traderlar 2016 yılında, petrolün 10 yılı aşkın sürenin en düşük seviyelerine inmesi ve Çin'in piyasalar üzerinde kontrolü sağlamakta güçlük çekmesi ile birlikte ekonomisindeki yavaşlamanın yayılacağı endişeleri sonucu, tüm dünyada hisse senetlerinin tarihlerinin en kötü yıl başlangıçlarının yapmasına bağlı olarak oldukça sert darbeler aldı.

Sydney'de CMC Markets şef stratejisti Michael McCarthy, "Bu safhada yükseliş beklemek zor," dedi ve "Piyasada odaklanma her ne zaman olumlu haber gelirse değişiyor. Dün Çin'den oldukça iyi dış ticaret verileri geldi, ancak odaklanmanın emtiaya çevrilmesi ile birlikte yükseliş kısa ömürlü oldu. Negatif hava baskın konumda" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:25'te yüzde 2.2 aşağıda seyrediyordu. Endeks böylelikle son dokuz seansın sekizinde geriledi ve bu yılki kaybını yüzde 9'a çıkardı.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.