Geleceğe yatırım, arsaya yapılan yatırımdır

Dünyanın giderek küçüldüğü ama şehirlerin giderek büyüdüğü yeni bir dünyada yaşıyoruz. Köyden kente göçün son hızla devam ettiği bugünlerde en sağlam yatırım aracı, arsa yatırımı…

0
6521

Dünya giderek küçülüyor, şehirler büyüyor. Artan nüfus aynı Türkiye’de de olduğu gibi hızla büyükşehirlere kayıyor. Yapılan araştırmalara göre, dünya nüfusunun yüzde 60’ı bu metropollerde yaşıyor. Dolayısı ile son dönemin en karlı yatırım aracı arsa oldu.

Babanızın veya dedenizin karşıda uzanan uçsuz bucaksız bir apartman tarlasını göstererek “Bir zamanlar burası dutluktu, zamanında alsaydık şimdi…” diye başladıkları cümleleri artık biz de kurmaya başladık. Bu fasit döngüyü kırmak istiyor ve ileride çocuğunuzun ve torunlarınızın arkanızdan “Dedemler zamanında burasını iyi almış” dedirtmek istiyorsanız, işte karşınızda sizin için hazırladığımız arsa nasıl alınır rehberi:

Hangi amaçla alacaksınız?

Öncelikle, sırf arsa almak için arsa alınmayacağını aklınızdan çıkarmayın. Mutlaka hangi amaçla alacağınızı belirleyin ve arsayı almadan önce burası ile ne yapmak istediğiniz sorusunu kendinize sorun.

Alıp satmak için, yani arsa ticareti için alacaksanız, şu soruya cevap vermeniz gerekli, “Bu arsayı siz sonradan kime satabilirsiniz?”, “O alacak kişi ne amaçla alır?”, “Elinizde kaç yıl o arsayı tutacaksınız?”

Değerlendirecekseniz de “Hangi amaçla değerlendireceksiniz tarım yapmak için mi?”, “Konut yapmak için mi yoksa ticari amaçla mı kullanacaksınız?”, “Verdiğiniz paraya değecek mi?”, “Satın almak için ödediğiniz parayı ne kadar süre içinde çıkarabilirsiniz?” gibi soruları sormalısınız.

Arsanın imar durumu nedir?

Tarla mı, konut mu, turizm mi, ticari mi…? O arazide ne gibi bir yatırıma uygun? Bu soruların cevabını, arsanızın bağlı bulunduğu belediyenin imar müdürlüklerinden, tapu kadastrodan öğrenebilirsiniz.

Tapu üzerinde bir sorun var mı?

Aldığınız arsanın tapusu üzerinde ileride başınızı ağrıtacak rehin ve ipotek gibi bazı bağlayıcı yükümlülükler olabilir. Bunları mutlaka araştırın.

Yandaki arsa ne kadar?

Arsanızı almazdan önce mutlaka, komşu olduğunuz arsaların fiyatların fiyatlarını öğrenerek, kendi alacağınız arsa ile kıyaslayın. Ayrıca, mutlaka vergi ve tapu dairesi ile birlikte çevredeki emlakçılardan fiyat araştırması yapın. Bu noktada, arsaların son üç-beş senelik metrekare fiyatlarına dikkat edin.

Arsayı almak için parayı nereden bulacaksınız?

Cebinizde arsayı alabilecek para olsa bile mutlaka finansman olanaklarını araştırın. Şimdiden söyleyelim, birkaç banka dışında arsa için kredi veren banka yok. Kredi şartları da imar durumuna göre de değişiyor. O sebeple genelde bir araya gelip ‘ortak arsa almak’ tercih ediliyor ki burada da önemli bir konu “İlerde satmak istediğinizde ne olacak?”, “Çıkış stratejiniz ne olacak?” Bunlar çok detay gibi gözüken ama temel konular. Aman eş, dost, hısım, akraba ile “yatırım yapacağız” derken tadınız kaçmasın…

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.