Kritik karar biraz sonra açıklanacak

0
3150

PPK bugün faiz kararı için toplandı. Kurulun alacağı karara ilişkin piyasada senaryolar uçuşuyor. Politika faizinde indirime kesin gözüyle bakılıyor

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun kritik faiz kararı toplantısı bugün. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetten gelen 'faizi indir' baskıları altında sıkıntılı bir dönem geçiren Merkez Bankası'nın kurulda alacağı karar merakla bekleniyor. Neşe Karanfil, Hürriyet'teki haberinde PPK'nın alacağı kararla ilgili piyasalarda konuşulan senaryoları yazdı. İşte o haber:

Ocak ayından beri sıkıntılı bir dönem yaşayan merkez bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugün yılın ikinci toplantısını yapacak. Toplantıda faiz ile ilgili karar alınacak. Piyasada 25 ya da 50 baz puanlık bir indirim olabileceği tahminleri yapılıyor. Kredileri rahatlatmak için üst bantta da bir indirim olabileceğine yönelik tahminler de var. Merkez Bankası’nın alacağı kararın siyasi kanatta ve piyasalarda nasıl karşılanacağı endişesi hakim.  Başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok kesimden eleştiri alan Merkez Bankası Erdem Başçı başkanlığındaki PPK için bugün politika faizi, faiz koridoru alt ve üst bandında indirim yapıp yapmayacağına yönelik piyasalarda birçok senaryo konuşuluyor. Ağırlıklı olarak politika faizinde 25-50 baz puan indirim ya da politika faizinde 25, üst bantta 25 baz puan indirim olabileceği, bu kararın en temkinli duruş olacağı tahminleri yapılıyor. Eğer politika faizinde 50 puanlık indirim olursa bu sefer 7.50 olan alt bandın da indirmesi gerekecek. İşte piyasada konuşulan senaryolar:

1) SADECE POLİTİKA FAİZİNİ İNDİRİRSE

Sadece politika faizinde 25 ya da 50 baz puanlık indirim yaparsa bazı analistler, piyasada kafa karışıklığının artacağı, faiz indirim sürecine yönelik anlamlı bir adım olmayacağı, kredi kanallarını açmayacağı, bu adımın Merkez Bankası’nın durumu açısından belirsizliği artıracağı yorumlarını yapıyor. Ancak bazı analistler ise bankaların maliyeti düşeceği için uzun vadeli kredilerde bir indirimin yolunu açabileceğini söylüyor.

2) POLİTİKA FAİZİ VE ÜST BANTTA ÖLÇÜLÜ İNDİRİM

Hem politika faizi hem de üst bantta 25 baz puanlık indirim yaparsa hala faiz indirim sürecinde olduğunun işaretini verecek. Hükümetin eleştirdiği kredi kanallarını bir miktar açmış olacak. Küresel likidite olumluysa faiz indireceğinin işareti verilecek. Ancak aynı zamanda riskleri de dikkate aldığını gösterecek. Analistler, aslında üst bantta indirim için Merkez Bankası’nın yeri olduğunu, içerdeki siyasi söylemler olmasaydı bu indirimin rahatlıkla kullanılabileceğini ancak üst bantta indirimin artık gevşeme olarak algılandığını dile getirdiler.

3) POLİTİKA FAİZİ VE ÜST BANTTA 50 BAZ PUAN İNDİRİM

Piyasa uzmanları şubat enflasyonun çok olumlu gözükmediğini tahmin ediyorlar. Aslında 50+50 ya da 50+25’lik indirimin ölçülü indirim tanımına girdiğini ancak böyle bir kararda kurun sıçrayabileceği tahmin ediliyor. Eğer hem politika hem de üst bantta 50 baz puan indirim olursa enflasyondaki gıda ve enerjiye yönelik riskleri gözardı ettiğine yönelik bir işaret olarak da kabul da edilebilecek.

4) POLİTİKA FAİZİ VE ÜST BANTTA 75 BAZ PUAN İNDİRİM

Bu ihtimal piyasada pek düşünülmek istenmeyen bir senaryo. Merkez Bankası’nın duruşuyla bağdaşmayacağı belirtiliyor. Eğer bu karar alınırsa açıklamaya bakılacak. Eğer bir kereye mahsus bu indirimin yapıldığı söylenirse etkisinin sınırlı olabileceği ifade ediliyor.

5) HİÇBİR ŞEY YAPMAZSA

Hiçbir bir şey yapmaması sürpriz olacak. Bu durumda enflasyon ve kur riskine daha duyarlı olduğunu gösterecek.

NEDEN İNDİRİM İSTENİYOR?

MERKEZ Bankası’nın faizleri politika faizi ve koridor üzerinden yönlendiriyor. Ocak ayında politika faizini yüzde 8.25’den 7.75’e indirdi. Bu karar eleştirildi çünkü politika faizinde yapılan indirim tüketici ve ticari kredilerdeki faizlerin düşmesini aynı oranda etkilemiyor. Politika faizindeki indirim tüketici ve ticari kredilerin faiz oranlarını aynı oranda düşürmüyor. Kredi faizlerinin inmesi için marjinal fonlama oranı olan yani üst bant olan yüzde 11.25’in inmesi gerekiyor. Bankalar tüketici ve şirketlere kredi verirken en kötü senaryoyu dikkate alıyor. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalarda yani kötü günlerde bankalar yüzde 11.25 faiz oranı ile karşı karşıya kalıyorlar. Bunun için de yüzde 11.25’lik faizin inmesi ile kredi faizlerinde bir düşüş gündeme gelebilecek.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.