Dolar Endeksi Nedir?

Dünyada en çok kullanılan rezerv para birimi olan doların değeri, 1944 yılında yapılan Bretton Woods anlaşmasıyla altın üzerinden belirlendi. Böylelikle 1 ons altının karşılığı 35 dolar olarak sabitlendi.

0
5331

Sabit kur sistemine geçilmesiyle zaman içinde ABD ekonomisinde sorunlar yaşandı ve 1971’te bu sistemden tamamen vazgeçildi. Bu sistemin ardından serbest kura geçiş yapıldı ve küresel ekonomi için yeni bir dönem başladı. 1973 yılına gelindiğinde ise Amerikan Merkez Bankası (FED) doların diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçebilmek için dolar endeksini (The Dollar Index) oluşturdu.

Dolar endeksi; doların 6 majör para birimi karşısındaki değerini gösterir. Para birimlerinin endeks içindeki ağırlığı şöyledir;

Euro= % 57.6
Kanada Doları = % 9.1
Japon Yeni = % 13.6
İsveç Kronu = % 4.2
İngiliz Sterlini = % 11.9
İsviçre Frangı % 3.6

Dolar endeksini etkileyen unsurlar nelerdir?

Dolar endeksini etkileyen birçok unsur vardır. Başlıca unsurları şöyle sıralayabiliriz; ABD’den gelen ekonomik veriler; tarım dışı istihdam, büyüme, enflasyon, işsizlik, faiz oranları, perakende satışlar, Euro bölgesinde yaşanan önemli gelişmeler. Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri’nde büyüme rakamının beklentilerden yüksek gelmesi dolar endeksinde yukarı yönlü hareketlere sebebiyet verebilir. Dolayısıyla dolar endeksini etkileyen bu ve diğer faktörleri yorumlayabilmek adına yatırımcıların piyasayı yakından takip etmesi ve fiyat hareketine sebep olacak hiçbir unsuru kaçırmamaları gerekir.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.