Asya hisse senetleri, traderların dikkatlerini artan teşvik beklentilerinden ziyade beklenenden kötü çıkan Çin'in ekonomik verilerine çevirmeleri ile birlikte, üç yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından dalgalandı. Ofshore yuan değer kaybederken, petrol 2003'ten bu yana en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, bu yıl yüzde 10 düşmesinin ardından kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Yuan hem offshore hem de onshore işlemlerde yüzde 0.1 düşerken, Şanghay'da hisse senetleri, demiryolu şirketlerine gelen alımların etkisi ile sabah seansının sonunda ralli yaptı. Petrol New York'ta İran'ın zaten aşırı arz durumundaki piyasa ortamında üretimi artırma talimatı vermesinin ardından varil başına 29 dolar civarında seyretti.
Çin ekonomisi Aralık ayında yavaşladı ve dördüncü çeyrekte 2009'daki küresel resesyondan bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirdi. Çin hükümüteinin daha sürdürülebilir bir büyümeye geçişi yönetemeyebileceğine ilişkin endişeler 2016 yılında yatırımcı güvenini sarstı ve küresel talepteki zayıflama ve düşen petrol fiyatlarına ilişkin endişelere katkıda bulundu. Bank of America Merrill Lynch'in hisse senetleri, tahviller, döviz ve emtia için volatilite beklentilerini gösteren endeksi Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik piyasalar müdürü Nader Naeimi, "Bazı veriler beklentilerin altında kaldı, ancak piyasa, zaten Çin sanki sert iniş yapmış gibi sert satışlarla karşılaşmıştı," dedi ve "Bu bir mücadele. Bir yanda beklenenden kötü çıkan veriler ve diğer yanda çok daha kötüsünü bekleyen piyasa" şeklinde görüş bildirdi.
Çin'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) dördüncü çeyrekte önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.8 büyüdü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre büyümenin yüzde 6.9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Çin ekonomisi 2015 yılının bütününde ise yüzde 6.9 ile 1990'dan bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirdi. Hükümeetin büyüme hedefi ize yüzde 7 civarıydı.
Çin'de bugün açıklanan diğer verilerden biri olan sanayi üretimi Aralık ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 arttı. Kasım ayında yüzde 6.2 artan imalat sanayinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Aralık ayında yüzde 6 artış göstermesi bekleniyordu. Yüzde 11.3 artış göstermesi beklenen perakende satışlar, Aralık'ta yüzde 11.1 arttı. Kırsal bölgeler hariç sabit sermaye yatırımları ise geçen yıl yüzde 10 büyüdü ve 2000'den bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirdi.
Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "Beijiig, büyüme ivmesinin aşırı yavaşlamamasını sağlama konusunda kaygılı olacak," dedi ve "2016 yılının ilk yarısında daha fazla teşvik gelebilir" şeklinde konuştu.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 12:07'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.6 yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 kaybetti. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.8 yükseldi.