Uzmanlar, gelişen piyasalarda yeniden geçen yılkine benzer büyük bir satış dalgasının yaşanmasından endişe ediyor.
cnbce'de yer alan habere göre, analistler, gelişen ekonomilerin önde gelen isimlerinden gelen zayıf veriler ve son dönemdeki gelişmelerin bu korkuları tetiklediğine işaret etti. Finansal danışmanlık şirketi Macquarie’nin kur analistlerinden Nizam Idris, “Şu anda tüm gelişmeler gelişen ülke para birimlerinin aleyhine gibi duruyor” dedi.
Uzmanlar, ana nedenler olarak ABD dolarındaki yükseliş, Çin’deki büyüme endişeleri ve ülkelerin kendi içlerindeki yapısal sıkıntıları gösteriyor. Bu gelişmelere ek olarak, Brezilya’nın not görünümünün Moody’s tarafından durağan negatife çevrilmesi de endişeleri tetikleyen diğer bir faktör. Brezilya reali ve Kolombiya pesosu Moody’s açıklamasının ardından dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetti.
DOLAR GÜÇLENİYOR
San Francisco Fed’in ABD Merkez Bankası’nın faiz artışında acele etmeyeceği yönündeki açıklamanın etkisiyle dolar gelişen ülke para birimleri karşısında sert yükselişler yaşadı. HSBC bankasının kur stratejistlerinden Dominic Bunning, “Doların dünya genelinde değerlenme eğiliminde olduğu bir senaryoda, birçok gelişen ülke para birimi için kötü günlerin kapıda olduğunu söyleyebiliriz. Geçen seneki kadar sert bir satış dalgası beklemiyoruz “ dedi.
ÇİN ETKİSİ
Idris, gelişen ülkelerdeki satıştaki en büyük etkenin Çin’den gelen zayıf veriler olduğunun altını çizdi. Ekonomist, “Gelişen ülkelerdeki para birimlerinin değer kaybetmesinin arkasındaki bir diğer neden de Çin” dedi. Yatırımcılar, ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüyen Çin’de büyüme trendinin yavaşlamasından endişe ediyor.