Düşüşlerde traderların Rusya Merkez Bankasının para birimini korumak için müdahale etme arzusunu test etmesi de etkili oldu.
Ruble dolar karşısında yüzde 5 gerileyerek 61.25'i görürken BCS Financial Group'a göre bu durum Rusya Merkez Bankası'nın 350 milyon dolarlık müdahalesine neden oldu. Ruble dolar karşısında Moskova saati ile 16:24'te 60.5840'tan alıcı buluyor. 10 yıl vadeli devlet tahvilinin faizi 11 baz puan artarak yüzde 13.11'e gelirken, dolar cinsinden işlem gören RTS hisse endeksi üst üste sekizinci günde geriliyor. Üç aylık interbank faizi bu ay 217 baz puan artarak yüzde 14.84 oldu.
Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya'da hükümet beklentilerine göre ekonominin 2015'te yüzde 0.8 daralması bekleniyor. Bu durum Rusya'nın 2009'dan bu yana yaşadığı en kötü resesyon olabilir.
Londra merkezli Societe Generale SA gelişen piyasalar stratejisti Bernd Berg, "Rublenin daha fazla düşeceğini düşünüyorum, fakat merkez bankasının piyasaya girerek rubleyi daha güçlü bir şekilde savunacağı da beklenmeli. Merkez bankası son günlerdeki düşüşün hızından endişe duyuyor olabilir" dedi.
Rusya Merkez Bankası geçtiğimiz ay petrol fiyatlarının ayı piyasasına girmesi ile serbest dalgalanmaya geçmesinin ardından, son iki haftada müdahalelere devam ediyor. Banka 11 Aralık'ta 478 milyon dolar sattığını açıkladı. Rusya bu yıl rubleyi korumak için 80 milyar doların üzerinde harcamış durumda.