Borsa İstanbul’da yükselişten sonraki soru; Moody’s etkisi bitti mi?

0
3395

Borsa İstanbul’da dünkü yükselişten sonraki soru Moody’s etkisi bitti ve yükseliş başladı mı oldu. Net bir şekilde cevap vermek zor olmakla birlikte daha önceki gelişmelere baktığımızda oynaklığın 2-3 hafta sürdüğü, Hükümet ve para otoritesinin bu süreçte atacağı adımlarla sürecin küresel gelişmelere paralel hareket ettiğini görmekteyiz. Dolayısıyla temkinli olmakta çok fayda var borsa açısından.

Büyüme üzerindeki etkilerine baktığımızda ise bizim gibi tasarruf oranı düşük olan ülkelerde -1 puanlık etkisinin olduğunu görmekteyiz. Hükümet ve para otoritesi de atacağı adımlarla büyüme üzerindeki bu baskının minimum seviyede olmasına çalışılmaktadır. Bankaların karşılık oranlarındaki düzenlemeler hem kar artışı hem de özsermaye karlılığını olumlu etkileyecekken, kredi talebini destekleyici düzenlemeler de harcama üzerinde büyümeye ek katkı yapacaktır. Dolayısıyla kurdaki hareketin stabil olması durumunda TCMB’nin faiz üst koridorunu 25 baz puanlık indirimle %8’e çekmesi sürpriz olmayacaktır. Bankaların yurtdışı borçlanma maliyetlerinin artması ve mevduatın mevcut seviyeleri kredi faizindeki geri çekilmeyi yeterli seviyeye getirmediğinden mevduat üzerindeki özellikle stopaj oranında yapılacak bir düzenleme ile hem getiri hem de yatırımcıların mevduata bakış akışı değişeceğinden büyüme üzerinde önemli katkısı olacaktır düşüncesindeyiz. OVP’nin gerçekçi bir şekilde güncellenmesi ve hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığı bu süreçte en önemli kriterlerimizden biri olacaktır.

İç taraftaki bu beklentilerimizin yanında, yabancı yatırımcı gözünde de Dünya Bankasının iş yapma kolaylığı endeksindeki yerimize dikkat çekmek istemekteyiz. 51’nci sıralardan 55’nci sıralaya geriledik. Global çapta portföy girişlerinin yavaşladığı bir süreçte yatırımcı gözünde önemli bir kriter olan bu endekste rakiplerimizin önünde yer almak ve hızlı bir şekilde çıkışta bulunmak bizim için çok kritik önem taşımaktadır. Dolayısıyla yapılacak düzenlemelerde kesinlikle bu endekste bizi geri durumuna düşüren başlıklar konusunda hızlı adımlar atmamız gerekiyor.

Haftanın 3.işlem gününde global veri akışında; Almanya ve Fransa’da tüketici güven endeksi, ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve DOE petrol stokları verileri açıklanacak. Yurt içi gündemde; saat 15.00’da TCMB Başkanı Sayın Çetinkaya’nın İSO Meclis Toplantısı’nda yapacağı konuşma takip edilecekken küresel gündemde ise; FED Başkanı Yellen’ın TSİ 17.00’da Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yapacağı sunum ve ECB Başkanı Draghi’nin Almanya Parlamentosu’nda yapması beklenen konuşma öne çıkıyor, ek olarak gün içinde bölgesel FED Başkanları’nın (Minneapolis, St.Louis, Chicago ve Cleveland) konuşmalar yapması bekleniyor, St.Louis ve Cleveland FED’in bu yıl FOMC’de oy hakkı bulunuyor. Ayrıca, OPEC’in Cezayir’deki Uluslararası Enerji Forumu sırasında yapacağı görüşmeler de global piyasalarda takip edilebilir.

BIST100, VİOP, USDTRY, EURUSD, XAUUSD analizleri, piyasa takvim, şirket haberleri ve diğer analizler günlük bültenimizin devamında yer almaktadır.

KAYNAK: TURKİSH YATIRIM

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.