Hedef belirleyin!
Birikim yapmak için öncelikle bir hedef belirlemek gerekir. Tabii bu hedef herkesin istediğine göre değişir. Kimi ev, kimi araba, kimi de tatil için birikim yapmak ister. Sizin hedefiniz ne bilmiyorum ama bu noktada bir amacınızın olması oldukça önemli. Birikim hedefiniz birden fazlaysa bunun içinde bir öncelik planlaması yapmalısınız. Böylelikle amaçlarınız doğrultusunda da bir plan yaparak birikim için ilk adımı atabilirsiniz.
Birikim hesabı açın!
20’li yaşlar gelecek kaygısının yoğun olarak yaşandığı yıllardır. Bu kaygılardan bir nebze de olsa kurtulmak istiyorsanız bir birikim hesabı açmalısınız. Her ay elinize geçen düzenli gelirinizin en yüzde 20’sini birikim hesabınıza yatırmalısınız ve bu parayı uzunca bir süre unutmalısınız. Birikim yapmak için bunu ihmal etmemelisiniz!
Bireysel emeklilik sistemiyle biriktirin
Bireysel emeklilik uzun vadede düşünülecek birikim yollarından biridir. Ayrıca bu sistemde devlet katkısıyla da daha fazla kazanma avantajınız da var. Devlet bireysel emeklilik müşterilerine her 100 lira için yüzde 25 oranında bir destek veriyor ve bu katkının zaman içinde geliştirilerek daha da artması bekleniyor.
Harcamalarınızı yazın!
Marketten aldığınız çikolatadan, ödediğiniz elektrik, su ve doğalgaz faturasına kadar her harcamanızı not defterinize yazmalısınız. Bunu yaparken de sakın ama sakın pes etmeyin. İlk başlarda sıkılabilirsiniz ama zaman içinde bu duruma o kadar alışacaksınız ki; “İyi ki bu harcamaları yazmışım “ diyeceksiniz. Yazarak tüm harcamalarınızı kontrol altına alabilir ve paranızı kontrol altında tutarak birikim yapabilirsiniz.
Biriktirmek için tasarruf edin!
Birikim yapmak için tasarruf yapmak şart! Bir şeylerden kısmadan para biriktirmek ne yazık ki kolay değil! Tasarruf etmek için hayatınızdan gereksiz harcamaları çıkarmalısınız. Gereksiz harcamaları hayatınızdan çıkardığınız zaman da paranızın biriktiğini göreceksiniz!