Peki dolar neden yükseliyor?

0
2744

Senem Türkanoğlu/Editör

İşte bu sabah 3 TL seviyesini gören doların yükselişinin nedenleri…

FED’in  2014 yılındaki para politikalarıyla dolarda tarihi zirveler görüldü. İçerde ise 7 Haziran genel seçimleri sonrası 2,80 TL seviyelerini kaydeden dolar, bu sabah 3 TL seviyesini gördü. Peki, neden?

DOLAR NE KADAR? TIKLAYIN

1.FED'in faiz kararı bekleniyor

Geçtiğimiz günlerde TCMB'nin faiz kararından sonra 2,90 seviyesini test eden dolar yükselişini sürdürüyor. TCMB’nin faizi sabit tutması ve ABD Merkez Bankası'nı (Fed) bekleyeceğine işaret etmesi dolarda ki yükselişi devam ettirdi. FED'in ise bu yıl Eylül ayında faiz artırabileceği öngörülüyor.

2. Siyasi belirsizlik

Son günlerin en önemli gündem maddelerinden biri de koalisyon görüşmeleri oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasının ardından gözler MHP lideri Bahçeli’ye çevrildi.  MHP ile yapılan koalisyon görüşmesin de olumsuz sonuçlanması erken seçim ihtimalini kuvvetlendirdi. Uzun bir süre devam eden koalisyon görüşmelerinden bir sonuç çıkmamasıyla gözler tekrardan  siyasi liderlere çevrildi. Davutoğlu’nun “Erken seçim güçlü bir ihtimal” açıklamasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Seçime doğru hızla gidiyoruz” sözleri dolarda yükselişe sebep oldu ve erken seçim ihtimalini güçlendirdi. Bugün ise seçim ihtimalinin güçlenmesi üzerine YSK, çalışmalarını hızlandırarak, seçimin 1 Kasım'da yapılmasını öngören seçim takvimini hazırladı  ve siyasi partilere sundu. Şimdi gözler siyasi belirsizliğin ne zaman ortadan kalkacağında…

3. Güvenlik endişeleri

Türkiye’de son zamanlarda yaşanan terör olayları ile güvenlik endişeleri artıyor.

Dün Siirt’te yaşanan terör olayı sonrası 8 askerimiz şehit oldu. Bu haberin ardından kur tarafında hareketlilik yaşandı. Özellikle Türkiye’de son zamanlarda yaşanan terör olayları ile güvenlik endişeleri ile dolarda yükseliş sürerken, TL’de sert değer kaybı sürüyor. TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kaybı yüzde 26'ya ulaştı.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.