Piyasalarda “gözler” merkez bankalarında

0
3276

Asya hisse senetleri, Çin'de düzenleyici kuruluşun soruşturmayı genişletmesi sonucu aracı kurum şirketlerinin hisselerine gelen satışların devam etmesi ile birlikte, emtia ile ilişkili para birimleri ile birlikte değer kaybetti. Şanghay'da işlem gören hisse senetleri, Cuma günkü sert satışların ardından sakinleşirken, petrol değer kazandı.

Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi, Şanghay Borsası'nda hisse senetlerinin Cuma günü Ağustos ayından bu yana en hızlı kaybını yaşaması ile birlikte, son yedi ayda altıncı kez düşüş göstermeye yöneldi. Avustralya doları, Malezya ringgiti ile birlikte zayıflarken, Çin yuanı, Uluslararası Para Fonu'nun (IMC) bugün yuanın rezerv para statüsü konusunda karar almasından önce Eylül ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında işlem gördü. Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcılarının bu hafatki toplantıda teşvik programını genişletme kararı alabileceği beklentisi ile Mart ayından bu yana en kötğ aylık performansını sergilemeye yöneldi.

Bu haftanın ekonomik programı, AMB'nin toplantısı, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Kongre'deki kouşması ve Cuma günü açıklanacak olan ABD Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi ile birlikte oldukça kalabşalık. Fed'in Aralık toplantısında faiz artırımına gitme olasılığının yüzde 70'in üzerine çıkması ile birlikte, dikkatler merkez bankaları arasındaki politika farklılaşması ve diğer merkez bankalarının Fed'in sıkılaştırmasına nasıl tepki verebileceğine ilişkin beklentilere çevriliyor. OPEC üyeleri de bu hafta Viyana'da üretim kotasını görüşmek üzere toplanıyor.

Jakarta'da PT Samual Aset Manajemen başkan direktörü Agus Yanuar, "Çin ve küresel ekonominin bazı kısımlarındaki yavaşlamaya ilişkin endişeler halen devam ediyor ve 2016'nın ilk yarısı boyunca da devam edebilir," dedi ve "Yatırımclar, öncü göstergelerde bazı ilerlemeler görene kadar savunma pozisyonlarını devam ettirmeli" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:27'de yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu ve bu ayın kaybını yüzde 1.7'ye getirdi. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 düştü.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.6 düşerken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.8 kaybetti.

Küresel hisse senetleri Kasım ayında, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının iyice artması ve Çin 2konomisinde yavaşlamaya ilişkin endişelerle birlikte yüzde 0.7 düştü. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) mevduat faizini düşüreceği ve teşviği artıracağı beklentileri euro üzerinde baskı oluşturuyor. Euro dolar karşısına yüzde 0.1 zayıflayarak 1.0587 seviyesine indi ve ayı yüzde 3.9 kayıpla kapatmaya yöneldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen haftaki yüzde 0.5'lik yükselişinin ardından fazla değişmedi.

Yuan dolar karşısında denizaşırı piyasada yüzde 0.4 tırmanarak 6.4250 seviyesine geldi. Kur Şanghay'da değişmeyerek 6.3953'te kaldı ve Çin'in küresel piyasalarda sarsıntı yaratan devalüasyon kararını aldğuı 11 Ağustos'tan bu yana yaklaşık yüzde 3 zayıfladı.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.