Fed’ten tarihi karar

0
2537

ABD Merkez Bankası (Fed) yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırdı. Yılın son toplantısını gerçekleştiren Fed faizi 25 baz puan artırdı. Fed böylece politika faizini yüzde 0,25 – 0,50 aralığına yükseltti. Faiz artırım kararı oybirliğiyle alındı. Fed, istihdam piyasasında bu yıl kayda değer artış yaşandığını belirtti.

Uzun dönem büyüme beklentisi yüzde 2 ile değişmedi. Fed, "Gelecek faiz arttırımların zamanlaması için istihdam piyasası, enflasyon beklentileri ve uluslararası gelişmeler değerlendirecek" değerlendirmesi yaptı. Banka faizi 2008 krizi sonrasında yüzde 0-0,25 aralığına çekmişti. Fed, Aralık 2008'den beri faizde değişikliğe gitmedi.

TRADERLER FED ÖNCESİ DOLAR ALIYOR!

UZMANLAR NASIL YORUMLADI

Ekonomistler ve traderlar, Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımını bu toplantıda gerçekleştirmesini ve daha önce benzeri görülmemiş uzunluktaki gevşek para politikası dönemiNİN bitmesi olarak yorumladı. Bu adım, emtia fiyatlarındaki güçlü düşüşün yüksek faizli tahvil piyasasında sıkıntı yarattığı ve 

finansal koşullar endeksleri yoluyla sarsıntılar işaret ettiği ve tüm işlem masalarında huszursuzluğun yayılmasına neden olduğu ortamda atılmasına ise vurgu yapıldı.

FAİZ ARTIŞI KADEMELİ OLARAK DEVAM EDECEK VURGUSU

Fed'den gelen açıklamada "Komite, ekonomik koşulların yalnızca kademeli artışa izin verecek ölçüde gelişmesini bekliyor" ifadesine yer verildi. Washington'daki 2 günlük toplantı sonrasında FOMC'den yapılan açıklamada "Komite, istihdam piyasası koşullarında bu yıl kaydadeğer iyileşme olduğu, enflasyonun da orta vadede %2'lik hedefe doğru yükseleceği görüşünde" dendi. Fed ABD ekonomisine ilişkin genel olarak olumlu değerlendirmelerde bulunurken büyümenin ılımlı hızda olduğuna dikkat çekti.

FED DAHA ÖNCE NEDEN FAİZ ARTIRMADI?

Banka para politikasının faiz artışından sonra hala genişlemeci olduğunu, böylece istihdam piyasası koşullarında daha fazla iyileşme ve enflasyonda %2 hedefine dönüşü destekleyici olduğunu bildirdi. Enflasyon konusundaki değerlendirmesinde banka, "Enerji ve ithalat kaynaklı geçici etkiler ortadan kalktığında enflasyon %2'ye ulaşır" ifadesine yer verdi.

 2006'DAN BERİ İLK FAİZ ARTIŞI

Fed'in bu ayki toplantısında faizleri artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Fed Başkanı Janet Yellen, aralık ayı başında yaptığı konuşmada ekim toplantısından bu yana gelen ekonomik verilerin, iş gücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerle uyum gösterdiğini, Aralık'ta faiz artışının canlı bir ihtimal olduğunu belirtmişti.

Yellen'ın bu akşam yapacağı açıklamalarda, faiz artırımı ile ilgili bundan sonraki döneme ilişkin ipuçları aranacak. 

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.