Piyasalarda “Çin” endişesi

0
2810

Asya hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte, Çin'in yuan fiksingini düşürmesinn dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin'in güçlük çekmekte olduğunun altını çizmesinin ardından geriledi. Güney Kore wonu ve hisse senetleri, ülkenin meteoroloji servisinin Kuzey Kore'nin nükleer test bölgesi yakınında tespit edilen yer sarsıntısının yapay olduğunu açıklamasının ardından değer kaybetti.

Japonya hisse sentleri değer kaybetti ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Tokyo saati ile 12:12'de yüzde 1.2 aşağıda seyrediyordu. Kuzey devlet televizyonu, "özel ve önemli" bir duyuru yapacağını kaydetti. Yen, güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen alımların etkisi ile iki ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkarken, Avustralya devlet tahvilleri kazançlarını genişletti ve ABD Hazine tahvilleri yükselişini beşinci güne genişletti. Altın kazançlarını korurken, çinko, Çin'de talebin azalmakta olduğuna ilişkin endişelerden dolayı, Londra'da işlem gören sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük etti.

Singapur'da LGT Group yatırım stratejissti Simon Grose-Hodge, "Çin'in görünümü iyi değil ve ilk önce satıp soruları daha sonra sorma dönemindeyiz gibi görünüyor," dedi ve "İnsanlar riskten kaçınıyor. Buna bir de jeopolitik konuları eklerseniz, yatırımcıların isteksizliğne diğer bir bahane daha bulabilirsiniz. Bugünkü gibi bir günde, bu durum, cesur olmaktan ziyade korkmak için diğer bir neden" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, Çin Merkez Bankası'nın yuan referans kurunu yedi gün üst üste düşürmesi ve bunun da bir kur savaşı riskini artırmasının ardından, Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Çin içindeki yuan kuru ile dışarıdaki kur arasındakş fark genişledi ve bu durum hükümet üzerinde ekonomiyi desteklemek için yuanı devalüe etmesine ilişkin baskıları artırıyor. Çin'de CSI 300 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve Pazartesi günkü yüzde 7'lik düşüşün ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 düştü ve 31 Aralık'tan bu yana yüzde 3.5 kaybetti. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.4 geri çekildi. Endeks erken saatlerdeki yüzde 0.7'lik kazancını geri verdi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.