JP Morgan’dan Merkez açıklaması

0
2280

TCMB Para Politikası Komitesi'nin bugünkü toplatısından çıkan kararları değerlendiren JP Morgan, bugün alınan kararın ve yapılan açıklamanın TCMB'nin Başkan Başçı'nın görev süresi Nisan ayında dolana kadar statükoyu korumaya devam edeceği görüşünü teyit ettiğini bildirdi.
    

JP Morgan yaptığı değerlendirmede, "Başkan Başçı'nın görev süresi 19 Nisan'da sona erecek ve 4 PPK üyesinin görev süreleri Haziran ayından önce bitecek. Politika basitleştinme ancak atama sürecinden sonra başlayabilir.

Bu sürede TCMB büyük olasılıkla bankacılık sistemine sağladığı fonlamanın bileşimi ile oynayacak ve global oynaklığın lira ve Türk finansal varlık fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için efektif fonlama faizini ayarlayacak" ifadelerini kullandı.
   

TL'nin jeopolitik risklerde artışın yol açtığı değer kaybına tepki olarak TCMB'nin gecelik refon finansmanını daha da azaltma yoluyla likidite şartlarını sıkılaştığındığını ve bankaları son haftalarda kendilerini daha pahalı olan gecelik kredi kolaylığı ile fonlamaya zorladığını vurgulayan JP Morgan, bunu sonucu olarak TCMB'nin efektif fonlama faizinin Ocak toplantısından bu yana yüzde 8,90'dan yüzde 9,13'e yükseldiğini belirtti.
   

JP Morgan bu trendin jeopolitik riskler bastırılana ve/veya global risk iştanı ciddi şekilde iyileşe kadar değişmesini beklemediklerini vurguladı.
 

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.