Tahvil ihracında müthiş gelişme!

0
3388

15 Temmuz’daki başarısız kalkışmanın ardından piyasalardaki hızlı toparlanmanın yanında banka ve şirketler de ara vermeden gelecek proje ve finansmanları için finansman sağlamaya devam ediyor. 15 Temmuz’dan bugüne kadar özel sektör ve bankalar tam 3.3 milyar liralık tahvil ihracı gerçekleştirdi. Haziran ayı itibarıyla özel sektör tahvil piyasası toplam 48 milyar liralık büyüklüğe ulaşmış durumda. Akşam'dan Selim Karahan'ın haberine göre bu rakam itfa edilmemiş tahvilleri kapsıyor. Yani sadece üç hafta içinde toplam piyasanın yüzde 7’si kadar tahvil ihracı gerçekleşti.

VAKIFBANK BAŞI ÇEKİYOR

Sağladıkları finansman ile ekonomide çarkların dönmesini sağlayan bankalar bu dönemde tahvil ihraçlarında öne çıktı. Vakıfbank bu süreçte tahvil satışıyla en yoğun finansman sağlayan şirket oldu. Banka 28 Temmuz’da nitelikli yatırımcılara 787 milyon 30 bin liralık tahvil satışı gerçekleştirdi. Vakıfbank bu yolla 15 Temmuz’dan sonra toplam 1.3 milyar liralık kaynak sağladı ve hain işgal denemesi sonrası tahvil piyasasının lideri oldu. İş Bankası da 18 Temmuz’da 264 milyon 500 bin liralık tahvil satışı gerçekleştirdi.

4 YILA 250 MİLYON TALEP

Banka dışındaki firmalara bakıldığında ise YDA Group’un ihracı öne çıktı. Türk Lirası cinsinden 4 yıl vadeli 200 milyon liralık tahvil ihracına çıkan YDA Group, son yılların en büyük özel sektör tahvil ihracına imza attı. En uzun vadenin 3 yıl olduğu Türkiye borçlanma araçları piyasasında, daha önce hiç test edilmemiş 4 yıl uzun vadeli ihraca 250 milyon lira talep geldi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) 70 milyon liralık tahvil aldığı ihraca, aralarında yabancı ortaklı bankaların, portföy yönetim ve sigorta şirketlerinin de bulunduğu yabancı ve yerli yatırımcılar katıldı.

'ÇILGINLIK' DEDİLER

Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan “Böyle bir ihraca çıkmanın çılgınlık olduğunu söyleyenler oldu ama biz, tüm dünyaya, ‘ülkemize ve ekonomimize güvendiğimizi göstermenin en doğru zamanı’ dedik, ‘mesele, memleket meselesi’ dedik ve ihracımızı gerçekleştirmeye karar verdik” diye konuştu.

İHRAÇLAR YIL İÇİNDE SÜRECEK

Otokoç Otomotiv, borsa dışında nitelikli yatırımcılara yönelik iki ayrı tahvil ihracı gerçekleştirdi. Bu ihraçların biri 14 Temmuz’da işgal girişimi öncesi, diğeri ise 5 Ağustos’ta gerçekleşti. Otokoç Otomotiv Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Önder Kutman konuyla ilgili olarak "Toplamda, 100 milyon TL’lik tahvil ihracımıza ek olarak piyasa şartlarına göre yıl içinde ihraçlarımızı sürdürmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

BORSA SON ÜÇ HAFTADA YÜZDE 9.2 YÜKSELDİ

FETÖ’nün darbe kalkışmasından sonraki hafta Borsa İstanbul’da sert düşüş yaşanmıştı. 15 Temmuz’da 82 bin 825 puandan kapanan BIST 100 endeksi 22 Temmuz’a gelindiğinde 70 bin 426 puana kadar gerilemişti. 22 Temmuz’dan itibaren ise borsa yüzünü yukarı çevirdi. Cuma günü kâr satışlarıyla gelen yüzde 1.02’lik düşüşe rağmen BIST 100 son son 3 haftada yüzde 9.2 yükselerek 80 bin sınırına dayandı geldi.

Böylece darbe kalkışmasının olumsuz etkisi borsadan nerdeyse tamamen silindi. Hain girişimin ardından 3.1 liranın sınırından dönen dolarda da benzer bir eğilim yaşandı. Dolar, TL karşısında cuma günü 2.94 liraya kadar geriledi. Bu başarılı piyasa tablosunda alınan önlemler ve vatandaşın da 'ekonomik seferberlik'e katılımı etkili oldu.

TAB GIDA’DAN DEV FONA 150 MİLYONLUK SATIŞI

Son birkaç haftada şirketler sadece tahvil satışı değil pay satışıyla da kaynak sağlamayı başardı. TFI TAB Gıda Yatırımları, nitelikli yatırımcılara 150 milyon dolarlık hisse ihracı gerçekleştirirken, satılan hisseler Goldman Sachs, EBRD ve Credit Suisse'in yönettiği yatırım fonu tarafından alındı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan(EBRD) yapılan açıklamada, sağlanan bu sermaye girişiyle TFI TAB Gıda Yatırımları'nın hem Türkiye hem de yurt dışında restoran açılışlarına devam edeceği belirtilirken, tedarik zincirinde yeni yatırımlar yapılacağı kaydedildi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.