İngiltere Avrupa Birliği’nden Ne Zaman Ayrılıyor?

İngiltere 23 Haziran tarihinde yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde karar vererek dünya gündeminde ilk sırada yer aldı. Şimdilerde ise İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ne zaman ayrılacağı ve Brexit sürecinin nasıl işleyeceği merak konusu. İşte Brexit ve detayları…

0
4983

İngiltere halkının yüzde 52’si Brexit, yüzde 48’i de AB’de kalınması yönünde oy kullandı. Böylelikle İngiltere AB tarihinde birlikten ilk ayrılan ülke oldu.

Senem Türkanoğlu/Anapara.com

BREXİT NEDİR  VE NASIL ORTAYA ÇIKTI? TIKLAYIN!

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı ve bunun ne zaman gerçekleşeceği en çok konuşulan maddeler arasında. Birleşik Krallığı’nın Avrupa Birliği’nden tam olarak ayrılması için en az iki sene süresi var. Konuyla ilgili David Cameron’dan sonra göreve gelen İngiltere Başbakanı Theresa May’den açıklamalar geldi. May, İngiltere’nin AB’den çıkış sürecinin en geç mart ayında başlayacağını belirtti.

İngiltere 2019’da Avrupa Birliği’nden ayrılıyor!

May, AB’den ayrılma sürecinin başlatılması için İngiltere Parlamentosu’ndan ilk önce geçirilmesi gereken Lizbon Anlaşması’ndaki 50. maddenin gelecek mart ayının sonuna kadar onaylanacağını ifade etti. Başbakan Theresa May, en geç Mart 2019’da da İngiltere‘nin Avrupa Birliği‘nden tamamıyla ayrılmış olacağını vurguladı.

Brexit sonrası İngiltere ekonomisini neler bekliyor?

Brexit oylama sonuçlarının ardından pound 1985’ten bu yana dolar karşısındaki en düşük seviyesini kaydetti. Sterlin’de ise son 30 yılın en hızlı değer kaybı yaşandı. Fakat İngiltere hükümeti ekonominin zayıflaması ihtimaline karşı tedbiri elden bırakmadı.

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, İngiltere’nin ekonomik planlarına dair açıklamalarda bulundu. Hammond İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılık sürecinde ekonominin bir türbülansla karşılaşacağını, hükümetin bunun olumsuz etkilerinden korunmak için yeni mali plan hazırladığını belirtti. Bu planda altyapı yatırımlarının artırılması, kurumlar vergisinin 2020 yılına kadar yüzde 17’ye indirilmesi gibi maddeler bulunuyor.

Philip Hammond, İngiltere Maliye Bakanı: “Projeleri İngiltere’nin öncelikleriyle uyumlu ve finansal kriterleri karşılayan yatırım teklifi sahiplerine Hazine garanti sağlayacak. Bizim ayrılmamızdan önce, çok yıllı Avrupa Birliği fonu sağladıkları takdirde de Brexit sonrası İngiltere’de istihdamı ve yatırımları korumak için bu ödemeleri İngiltere’nin birlikten ayrılmasından sonra garantiye alacağız.”

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.