Gelir gider dengesini oluşturup, ay sonunu getirebilmek, modern dünyamızın en büyük sorunu. Bu sorunu aşabilmenin önünde para harcamanın sizin için bir istek mi yoksa bir ihtiyaç mı olduğuna karar vermeniz gerekli. Para harcamak sizin için bir ihtiyaçsa, sorun yok, fakat bir istekse, önüne geçilmesi gereken bir istek…
Bu isteğin önüne geçmek için basit bir hesap yapabilirsiniz. Diyelim ki maaşınız 2.000 lira. Haftanın 5 günü 9 saat boyunca çalıştığınız düşünürsek, günlük yevmiyeniz yaklaşık 90 liraya gelir ve saatte 10 lira kazanırsınız.
Varsayalım ki, Iphone 7’yi almak istiyorsunuz. 32 GB’lık modelinin 3.300 lira olduğunu düşünürsek, sizin bir Iphone almak için 330 saat çalışmanız gerekli. Yani başka bir şekilde söylemek gerekirse 41 günlük emeğinizin karşılığına denk gelen bu telefon sizin için ne kadar gerekli?
İşte bunları düşündüğünüz zaman ne kadar zor kazanıp, ne kadar kolayca para harcadığımızı görebilirsiniz. Aşağıdaki önerilere uyarak, para harcama davranışınızı değiştirmeniz, sizi gereksiz harcamalardan koruyabileceği gibi, birikim yapmanızı bile sağlayabilir.
Duygusal harcamalardan kaçının
Kendinizi daha iyi hissetmek için alışveriş yapmayın. Alışveriş yapmak sizi ilk etapta rahatlatmış gibi hissettirse de sonrasında aldığınız gereksiz şeyler, sizi daha çok rahatsız edecek.
Harcama yaparken planlama yapın
Mutlaka bir harcama ve biriktirme planı yapın. Günlük yaşamak yerine, haftalık, aylık ve yıllık harcama planlarınız olsun ve bunlara ilaveten her zaman için kötü durum senaryolarınız olsun.
Harcama yapmak hak değildir
Çevrenizdeki insanların telefonuna veya kıyafetlerine bakıp “Neden benim yok, onlardan farkım ne!” diye serzenişte bulunmayın. Onlardan farkınız şu, henüz o özendiğiniz telefon ve kıyafetleri alacak bir plan yapmadınız.
Kredi kartı, kredi kartıdır
Kredi kartları ile aklınızdan çıkarmamanız gereken yegane şey, harcama yaparken, henüz kazanmadığınız parayı harcıyor olduğunuzdur.
Harcamalarınızı yazın
Yaptığınız bütün harcamaları, en ufak kalemine kadar not etmeniz, neye ne kadar harcadığınızı gösterir. Ve harcama alışkanlıklarınızla sizi yüzleştirir.
Birikimlerinizi değerlendirin
Birikim yapmanın bu kadar zor olduğunu düşünerek, paranızın eriyip gitmesine izin vermeden, paranızı yatırıma çevirin.