Ekonomide talebi yüksek olan bakır finansal piyasalarda da en fazla trade edilen emtialar arasında yer almaktadır. Peki, emtia çeşitleri arasında yer alan bakırın fiyatını etkileyen unsurlar nelerdir? Dünyanın en büyük bakır alıcısı Çin’deki büyüme rakamları bakır fiyatlarını etkileme gücüne sahiptir.
Altın fiyatlarını etkileyen unsurlar bakır için de geçerlidir. Fakat altında meydana gelen her olumsuz dalgalanma bakır fiyatlarını etkileyemeyebilir. Ayrıca arz-talep dengesi, jeopolitik riskler bakırın değerini etkileyen faktörler arasında sıralanabilir.
Gelişmiş ülkelerdeki büyüme endüstri üretimini artırdığından bakıra olan talep de artmaktadır. Dolayısıyla bakır fiyatları yukarı doğru hareket etmektedir. Bu sebeple gelişmiş ülke ekonomisindeki koşullar da bakır fiyatları üzerinde etkilidir. Bunu bir örnekle açıklayalım. Örneğin; Amerika’da 2008’de meydana gelen ve tüm dünyayı etkileyen Lehman Brothers krizi sonrası bakır fiyatları 4 dolardan 1,5 dolara geriledi.
Şili, dünyanın en büyük bakır üreticisi
ABD ve Şili dünyanın en büyük bakır rezervlerine sahip iki ülkedir. Şili aynı zamanda en büyük bakır üreticisidir, ikinci en büyük bakır üreticisi ülke ise Avustralya. Bakır üreticisi bu ülkelerde meydana gelen gelişmeler doğrudan bakır fiyatlarına yansımaktadır.