Hezimete bir de buradan bakalım

0
2768

2014 Dünya Kupası, geçen gün tarihi bir maça ev sahipliği yaptı. Almanya, yarı finalde ev sahibi Brezilya’yı yarım saat için 5 gol attığı maçta 7-1 yenerek tarihe geçti. Bu dev galibiyet sadece sahada sınırlı kalmadı.

FİNANS PİYASALARINDA DA FARK ATIYOR

Almanya’nın borsası, para birimi ve devlet tahvili gelirleriyle de Latin Amerika’nın ekonomik sıkıntılarla boğuşan devini geride bıraktığı görüldü. Finansal danışmanlık şirketi IG’nin Başpiyasa Uzmanı Chris Weston, “Eğer sahada alınan ezici galibiyetle yetinmediyseniz, Almanya’nın finans piyasaları Brezilya ile karşılaştırın” dedi. İki ülkenin borsaları Bovespa ve Dax’ın son beş yıllık performanslarını karşılaştıran Weston, Dax borsasının yüzde 79 değerlenirken, Brezilya’nın borsası Bovespa’nın yüzde 5 değer kaybettiğine dikkat çekti.

REAL DE DÜŞÜK KALDI

Analist, kur cephesinde de Almanya’nın da para birimi olan ortak para birimi Euro’nun, Brezilya reali karşısında güçlü bir performans sergilediğini söyledi. Weston, “Euro real karşısında evet son dönemde biraz güç kaybetti ama yine de 2010’daki en düşük seviyesinin yüzde 40 üzerinde” diye devam etti.

REALE MERKEZ DESTEĞİ

Brezilya reali, ülkenin merkez bankasının bu yılın başında gelişen piyasalardaki sert satış dalgasına karşı aldığı sert önlemler nedeniyle değerlendi. Yine de son beş yılda Euro’ya ek olarak dolar karşısında da düşük bir performans sergiledi. Beş yılda real dolar karşısında yüzde 11 değer kaybetti.

TAHVİL FARKI

İki ülkenin devlet tahvillerinin getirileri arasındaki farkın da yüksek olduğu görüldü. Almanya’nın 10 yıllık gösterge faizlerinin ülkeye maliyeti Irak tansiyonun etkisiyle güvenli liman arayışındaki yatırımcılar sayesinde yüzde 1,91’den yüzde 1,21’e geriledi. Diğer yandan Brezilya’da devlet tahvillerine yüzde 12 faiz ödüyor.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.