Faiz indirim beklentisi zora mı girdi?

0
3142

Temmuz ayında enflasyon beklentileri aşarken, Merkez Bankası'nı faiz indirim sürecinde zorlayabileceği belirtiliyor.

The Wall Street Journal'dan Kerim Karakaya'nın haberine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Temmuz'da aylık yüzde 0,45 artarken yıllık bazda yüzde 9,32′ye yükseldi. Ekonomistler aylık artışın yüzde 0,13, yıllık artışın yüzde 9 olmasını bekliyordu. Çekirdek enflasyon verilerindeki bozulma da devam ediyor. En dar kapsamlı çekirdek enflasyon göstergesi olan I endeksi aylık yüzde 0,29 artarken yıllık yüzde 9,75'e çıktı. Çekirdek enflasyon 6 aydır manşet enflasyonun üzerinde seyrediyor.

Enflasyona en yüksek katkıyı Temmuz'da ulaştırma kalemi yaptı. Ulaştırma kalemi enflasyona 0,11 puan katkı yaptı. Eğlence ve kültür 0,10, haberleşme 0,09, konut 0,09, lokanta-oteller ve gıda fiyatları ise 0,07 puan artış yönünde katkı yaptı. Enflasyon düşüren tek kalem 0,23 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, daha önce yaptığı açıklamalarda Haziran ayından itibaren enflasyonda belirgin düşüş olacağını belirtiyordu. Banka'nın yılsonu beklentisi ise yüzde 7,6 seviyesinde.

Ekonomistler, beklentilerin üzerinde gelen rakamların son 3 toplantıda faizleri 175 baz puan indiren Merkez Bankası'nı bu süreçte zor durumda bırakabileceğini belirtiyor. Standard Bank Ekonomisti Tim Ash, "Gıda enflasyondaki kilit faktör olmaya devam ediyor. Merkez Bankası bunun bir kısmını Ramazan etkisi ile açıklayabilir. Bu gelişmeler Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararına daha fazla dikkat edilmesine neden olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"Normal şartlar altında Temmuz ayında enflasyon eksi gerçekleşir. Fakat bu yıl gıda tarafında beklenen düşüşün olmaması bu tabloyu değiştiriyor." diyen Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç verilerin olumsuz olduğunu belirtti. Altınsaç, gelen rakamlar sonrasında enflasyonda risklerin belirgin şekilde yukarı yönlü olduğunu belirterek Merkez Bankası'nın daha fazla faiz indirimine gitmemesi gerektiğini kaydetti.

Merkez Bankası, Ocak ayındaki olumsuz piyasa koşulları nedeniyle faizler 5 puan birden artırmış ve politika faizini yüzde 10 seviyesine çıkarmıştı. Son 3 toplantıdaki indirimler ile politika faizi yüzde 8,25'e indirilmiş ve daha fazla indirimin gelebileceği mesajı verilmişti.

Verilere piyasanın ilk tepkisi olumsuz oldu. Verilerden önce yüzde 0,6 yükselen BIST 100 endeksi, bu kazançlarının bir kısmını geri verdi. Gösterge tahvilin faizi 22 Mayıs'tan bu yana ilk kez yüzde 9 seviyesini aştı. Dolar kuru ise 2,13 seviyesinden işlem görüyor.

Üretici fiyatlarındaki düşüş ise Temmuz'da devam etti. Aylık yüzde 0,73 artan Üretici Fiyatları yıllık olarak yüzde 9,75'den yüzde 9'46'ya indi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.