Yeni liman ‘Anapara korumalı fonlar’ mı?

0
3905

Aysel AYDEMİR

Birikimlerini sabit getirili veya çok düşük riskli yatırım araçlarında değerlendiren yatırımcıların dönem dönem gözdesi olan "anapara" korumalı yatırım fonları, özellikle piyasalarda oynaklığın ve risklerin artığı fakat faizin oranların düştüğü dönemlerde güvenli liman oluyor. Peki, anapara korumalı yatırım fonları nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Anaparanın mutlaka yüzde 100 korunması garantisiyle sunulan anapara korumalı fonlar, aynı zamanda alternatif yüksek getiri potansiyeli olan yatırım araçlarından da faydalanma imkanı sunması açısından yatırımcıya cazip geliyor. Özellikle tahvil, bono, döviz, mevduat gibi belirli bir getiriyi garanti eden finansal enstrümanları tercih eden yatırımcıların alternatif yatırım araçlarının potansiyel kazançlarına ulaşmasına imkan tanıyor. Mesela; BIST endeksleri, hisse senetleri, VİOP’da işlem gören altın veya pariteler ya da global piyasalarda işlem gören petrol, gaz gibi emtialara yatırım yapmak isteyen fakat risk almak istemeyen ya da bu piyasalar hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan yatırımcıların ihtiyaçlarına cevap oluyor. Bununla birlikte farklı yatırım araçlarını portföyünde bulundurmak isteyen yatırımcıların da risk yönetimine yardımcı olması açısından da tercih ediliyor.

Kazandıran strateji nedir?

Genelde birçok bankanın fon portföyünde bulunan Anapara korumalı yatırım fonlarının stratejileri, döneminin sonunda yatırımcının anaparasının tamamının geri ödenmesi ve alternatif yüksek getiri potansiyelli yatırım araçlarının gelirlerinden de faydalanabilmesi amacını oluşturuyor. Anapara korumalı fonlar, potansiyel getiriyi artırma amacıyla yurtdışı ve yurtiçi hazine bonolarının, devlet tahvillerinin, emtiaların, hisse senetlerinin ya da endeksleri üzerinden düzenlenmiş opsiyon sözleşmelerinden oluşabiliyor.

Vade bitimine kadar sabit getirili yatırım enstrümanları gibi ilerleyen anapara korumalı fonlar, vade bitiminde anapara korumasına ek olarak yatırım yapılan opsiyonun getiri potansiyelini de yatırımcılarına sunuyor.

Anapara Korumalı Fonların avantajları nelerdir?

• Yüzde 100 anapara korumalı,

• Farklı yatırım enstrümanlarının getirilerinden de faydalanma,

Yatırım fonu olması nedeniyle küçük miktarlarla yatırım yapma olanağı,

• Portföyü çeşitlendirme ve fiyatlama imkanı,

• Uzman portföy yöneticilerinin tecrübesinden yararlanma,

Anapara korumalı olması nedeniyle portföy riskini sınırlandırma,

• Genellikle 6 ay ve daha uzun vadeli.

Korumalı fon nasıl alınır ve satılır?

• Alımı “Halka arz” yoluyla yapabilirsiniz.

• Fon satışlarınızı izahnamede belirlenen iş günlerinde yapabilirsiniz.

• Vade bitimi izahnamede belirtilmektedir. Vade bitiminde fonunuz ilgili kurum tarafından otomatik olarak bozulur. Hesabınıza net tutar yansıtılır.

• Halka arz olduktan sonra fonun satış fiyatı ayda ortalama iki kez ilan edilir.

• Vade bitiminde izahnamede belirtilen tarihlerde ve her ay açıklanan fiyatlar üzerinden fonun satışını yapabilirsiniz.

Vadeli mevduattan farkı nedir?

Vade bitimine kadar vadeli mevduat gibi hareket eden anapara koruma amaçlı bu fonlar vadeli mevduattan ise şu hususlarda ayrılıyor:

• Fondan vade bitiminden önce çıkmak istediğinizde, fondan çıkacağınız ana kadar ki kısımda oluşan getiriyi alabilirsiniz.

• İstenilen miktarda fondan çıkış sağlayabilirsiniz

• Fondan çıkış tarihleri belirlidir ve sadece fon vadesi içinde bu belirlenmiş tarihlerde çıkış yapılabilir.

• Anapara koruması, sadece vade sonuna kadar bekleyen yatırımcılar için geçerlidir. Vade içinde yapılan çıkışlarda anapara koruması bulunmamaktadır

Anapara Korumalı Fonlara yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli?

• Anapara korumalı fonlara yatırım yaparken öncelikle amaç anaparayı korumakla beraber alternatif gelirlerden faydalanmaktır. Dolayısıyla alternatif getiriyi oluşturan opsiyonların beklenen getirileri de göz önünde tutulmalıdır,

• Fonun içeriğindeki ürünlerle ilgili bilgi sahibi olunmalıdır,

• Vade sonunda elde edilecek getiri ile fonu oluşturan ürünlere direkt yatırım yapıldığında elde edilecek getiri karşılaştırma yapılmalıdır. Karşılaştırma yapmak ve ön bilgi sahibi olmak açısından şu başlıklar altında arama yapabilirsiniz,

“En çok kazandıran fonlar”

“Uzun vadeli kazandıran fonlar”

“Bireysel emeklilik fonları”

“Kısa vadeli kazandıran fonlar” 

• Fonun içeriğindeki enstrümanlarla ilgili beklentilerle ilgili bilgi sahibi olunmalı,

• Fonun getiri hesaplama yöntemi, getiriye katılım oranı öğrenilmeli,

• Bazı yatırım fonları yüzde 100 anapara koruması içermemektedir. Bu detaya dikkat edilmeli,

• Fondan çıkış kuralları ve ne kadar erken çıkış komisyonu alınacağı bilinmelidir.

Anapara korumalı yatırım fonlarına dair kısa notlar

ABD’ye göre daha düşük risk profiline sahip olan Avrupalı yatırımcıların beklentilerini karşılamak amacıyla Avrupa’da uzun yıllar önce kullanılmaya başlayan anapara korumalı fonlar, ilk olarak Türkiye’de 2006 yılında bankaların yatırımcıların fona ilgisini artırma amacıyla oluşturuldu. Bugün ise fon piyasasının da ihtiyaçlarına cevap veren fonlar birçok finansal kurum tarafından farklı opsiyonlardan oluşuyor. Bunların arasında gelişmekte olan borsa endekslerinden, Amerika tahvil ve bonolarına, paritelere, altın ve petrol gibi kıymetli emtialara ya da farklı emtialara kadar bir çok farklı ürün dayanak varlık olabilmektedir.

Anapara korumalı fonlar genelde tüm bankanın ürün gamında bulunuyor. Bu fonların içerikleri ise birbirinden farklılık gösteriyor. Dolayısıyla son kez olarak fonların içeriklerini, içeriği oluşturan ürünlerin beklenen getirilerini, fona giriş çıkış şartlarını araştırmanız yatırımını korumakla beraber daha fazla getiri sağlaması açısından önem kazanıyor.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.