‘Destek askeri ya da lojistik olabilir’

0
3188

ntvmsnbc'de yer alan habere göre; Türkiye IŞİD'e yönelik operasyonda ABD'ye gereken desteği verecek. Buna askeri ve siyasi destek de dahil.

BM zirvesi için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ABD ve bazı Arap ülkelerinin Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik başlattığı operasyonu değerlendirdi.

Gazetecilere konuşan Erdoğan,"Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım, özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır" dedi.

Operasyonların sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şu anda henüz gelen bilgiler çok çok farklı. Hedefler noktasında nereler vuruldu, nasıl vuruldu, henüz tam manasıyla henüz bilgileri net bize ulaşmış değil. Fakat bunlar biliyorsunuz, bunlar sayın Obama'nın Çarşamba konuşmasında da Irak ve Suriye olarak ifade ettiği hedefler arasındaydı.Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır. Bunun tabii, böyle bir olup ondan sonra ardından şöyle ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Bu yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerekir. Özellikle bölgedeki bu terörle mücadeleye bir ortak mutabakat içerisinde yürünmesi gereğine inanıyorum."

'ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ'

Gazetecilerin "Türkiye'nin katkısı bundan sonra ne olacak?" şeklindeki sorusu üzerine de Erdoğan, "Bunları aramızda kendileriyle de görüşüyoruz, görüşmeye devam edeceğiz. Ona göre üzerimize düşen görev neyse, terörle mücadelede bunu yapmaya, biz de üzerimize düştüğü şekliyle adımlarımızı atacağız. İnşallah döndükten sonra Hükümetimizle de görüşmeleri yapacağız. Bu görüşmelerimizi yaptıktan sonra alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Gazetecilerin bu desteğin askeri operasyonu da kapsayıp kapsamadığına ilişkin sorusu üzerine de Erdoğan, "Arkadaşlar, her türü kapsar. Askeri, siyasi hepsi…" dedi.

'UÇUŞA YASAK BÖLGE ÖNEMLİ'

Erdoğan, tampon bölge konusundaki sorular üzerine de şunları söyledi: "Buna zaten, gözü kapalı bakmayalım, bu bir vaka. Söyledim, no fly zone (uçuşa yasak bölge) önemli. İki, bir defa Suriye tarafında bir güvenli bölge önemli bir şey. Çünkü bir buçuk milyon insan şu anda sadece bizde. Bunun bizde meydana getirdiği sosyolojiik bir olumsuz gelişme var. Bunun giderilmesi lazım. Hala gelmeye devam ediyor. İşin bir üçüncü boyutu var: Bölücü terör örgütleriyle mücadele. Bunu aynı şekilde kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Bunu kendileri de zaten kabulleniyorlar. Bu çerçevede Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yerine getiririz."

ERDOĞAN – RUHANİ BULUŞMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Birleşmiş Milletler binasında biraraya gelerek ikili ilişkiler ve bölgesel sorunları değerlendirdi.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi adaylığına yönelik destekten dolayı İran'a teşekkür etti.

İkili ilişkilerin geliştirilmesi açısından Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın öneminin vurgulandığı görüşmede, Tercihli Ticaret Anlaşması’nın uygulamaya geçirilmesi gerektiği konusunda da iki lider mutabık kaldı.

"TAVİZ VERİLMEDİ"

Öte yandan Amerikalı ünlü sunucu Charlie Rose'un sorularını yanıtlayan Erdoğan, IŞİD'in elindeki 49 Türk rehinenin kurtarılmasının Türkiye için çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, Türk istihbarat servisinin çok sıkı çalıştığını ve bu operasyonu yürütmede çok önemli bir kabiliyet ortaya koyduğunu söyledi.

Erdoğan, 102 gündür IŞİD'in elinde rehin olan Türkiye'nin Musul Başkonsolosu ve başkonsolosluğun 48 çalışanının kurtarılması için çok başarılı istihbarat çabasının yürütüldüğünü kaydederek, bu başarıya ulaşılmasında siyasi ve diplomatik boyutların önemli rol oynadığını dile getirdi.

Rehinelerin kurtarılmasıyla ilgili ortada birçok spekülasyonun da dolaştığına işaret eden Erdoğan, herhangi bir fidye ödenmesinin sözkonusu olmadığının ve herkesin bunu böyle bilmesi gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan, ülke ya da hükümet adına herhangi bir tavizin de verilmediğini vurguladı.

"İNSANİ MİSYONU YERİNE GETİRDİK"

"IŞİD, rehineleri serbest bırakmanın karşılığında hiçbir şey almadı mı " sorusu üzerine Erdoğan, şu anda IŞİD'in bölgede birçok şeyi oynadığını belirtirken, örgütün belki de düşmanlarının sayısını artırmak istemediğini çünkü Türkiye olarak belli bir noktaya kadar sabırlı davrandıklarını kaydederek, "Diğer adımlar atılmak zorunda kalınacaktı" dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede insani destek alanında önemli adımlar attığını ifade ederek, örneğin çok kısa zaman dilimi içerisinde Türkiye'ye gelen 60 bin civarında Yezidi'yi, bunun yanında bu sabah itibarıyla 125 bin Suriyeli Kürt'ü Türkiye'de ağırladıklarını belirtti.

Şu anda Türkiye'de toplam 1,5 milyon sığınmacı bulunduğuna işaret eden Erdoğan, bu çabada şu ana kadar 3,5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, ayrıca Gazze'den gelen yaralıları Türkiye'de tedavi ettiklerini, dolayısıyla Türkiye olarak bu insani misyonu yerine getirdiklerini söyledi.

"UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURULMASI ÖNEMLİ"

Erdoğan, "Suriyeli Kürtlerin bazı durumlarda Türkiye'ye güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığına" yönelik soru üzerine, güvenlik tehdidinin sadece Kürtlerden oluşmadığını, Türkiye'ye gelenler arasında yardıma muhtaçlar olduğu kadar, tehdit oluşturabilecek kişilerin de olabileceğini belirtti.

Bu noktada elbette gerekli tedbirleri almak ve bu konuda dikkatli olmak zorunda olduklarını ifade eden Erdoğan, Suriye tarafında uçuşa yasak bölge oluşturulmasının çok önemli olduğunu ABD başta olmak üzere dost ülkelere aktardıklarını kaydetti. Erdoğan, eğer böyle bir bölgeyi oluşturabilir ve bu bölgeyi destekleyebilirlerse orada bu bölgeye yardımın götürülebileceği bir güvenli bölgenin tesis edilebileceğini ve bunun her türlü güvenlik tehdidini ortadan kaldırabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1991 yılında Irak'tan kaçan Kürtlere kapılarını açtıklarını, o dönemde Saddam'ın zulmünden kaçan 1 milyon civarında Kürt'ün sınırı geçerek Türkiye'ye girdiğini, onlara gıda, barınma imkanları sunduklarını hatırlattı. Bu Kürtlerin daha sonra Irak'a geri döndüklerine işaret eden Erdoğan, şimdi benzer bir sürecin Irak ve Suriye'de yaşandığını, Türkiye olarak açık kapı politikasını yine sürdürdüklerini kaydetti.

"PKK'NIN BÖYLE BİR DERDİ YOK"

Sunucu Rose'un, "Ama PKK muhalefette ve IŞİD'e karşı savaşıyor " sorusu üzerine Erdoğan, "terör örgütü PKK'nın aslında böyle bir derdi olmadığını, PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD'nin boşalttığı alanları IŞİD'in doldurduğunu" belirtti. IŞİD'in bölgedeki 20-30 köyü ele geçirdiğini ifade eden Erdoğan, Kobani'de şu anda yaşananların, Musul'da olanlara benzediğini, Kobani çevresindeki köylerin IŞİD tarafından ele geçirildiğini ve bu köylerde yaşayan Kürtlerin de Türkiye'ye kaçarak Türkiye'de ağırlandığını kaydetti.

Erdoğan, Rose'un, "Benim anladığıma göre, tüm bu insanları sınırdan uzak tutacak, sınırdan uzak bir uçuşa yasak bölge istiyorsunuz çünkü bu insanlar bir uçuşa yasak bölgenin güvenliğini isteyecekler " sorusu üzerine, bunun doğru olduğunu belirterek, uçuşa yasak bölge ilan edildiği an, bu bölgede güvenli bölgenin de oluşturulabileceğini, lojistik destek olsun, insani destek olsun, diğer ihtiyaçların bu bölgeye sağlanabileceğini ve bu insanların bu bölgeye yerleşip belirli bir süre orada yaşayabileceğini dile getirdi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.