Yunanistan için olası 3 senaryo

0
3047

Yunanistan'ın borçlarının sürdürülebilirliği hakkında hazırlanan rapora göre ülkenin borçları kreditörlerin istediği reformları yapmaması nedeniyle 2012 yılında öngörülen seviyelere inmeyecek. Buna karşılık değerlendirilen üç farklı senaryonun ikisinde borçların sürdürülebilirliğinde sorun olmadığı görülüyor.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının reform karşılığı Yunanistan'a mali yardım görüşmeleri için hazırlanan rapor, en kötü koşulları göz önüne alan durum analizinde bile ülkenin borçlarının silinmesine gerek olmadığını gösteriyor. Yunanistan'ın 2012'de imzaladığı mali yardım anlaşmasına göre borçların gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının şu anki yüzde 175 düzeyinden 2020 yılında yüzde 124'e, 2022 yılında yüzde 110'un altına inmesi öngörülüyordu. Reuters tarafından görülen raporda, "Politikalardaki gecikmeler ve son aylardaki belirsizlik nedeniyle 2012 yılında benimsenen hedeflere hiçbir koşulda ulaşılmasına imkan olmadığı açıktır.

Borç sürdürülebilirlik analizindeki bu bozulmanın nedenleri arasında ekonomideki büyümenin bozulması, faiz dışı fazlanın revize edilmesi, özelleştirme gelirlerinin azalması ve bankacılık sektörünün olası ek finansal ihtiyaçları yer almaktadır" denildi.

İYİMSER SENARYO

Tahminlerde yapılan revizyonları ve Atina'nın tüm reformları yürürlüğe aldığını göz önüne alan en iyimser senaryoya göre borçların GSYH'ya oranının ancak 2022'de yüzde 124'e inmesi bekleniyor.

KISMEN REFORMLAR OLURSA

Reformların kısmen yürürlüğe girdiği senaryoya göre bu yıl yüzde 174.3 olan borç/GSYH oranının 2022'de yüzde 135 ineceği tahmin ediliyor.

EN KÖTÜ SENARYO

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) baz aldığı en kötü senaryoya göre ise borç/GSYH oranının 2022'de ancak yüzde 142.2'ye ineceği tahmin ediliyor. Raporda ayrıca borç/GSYH oranına odaklanılması halinde borçların sürdürülebilirliğine yönelik sağlıklı bir sonuca varılamadığı, bunun için brüt finansman ihtiyacına bakılması gerektiği belirtildi. Buna göre Yunanistan'ın borçlarının sürdürülebilirliği hiçbir senaryo altında tehlikeye girmiyor. Ancak üçüncü senaryoda sürdürülebilirliği artırmak borçların vadesinin uzatılması gibi bir destek göz önüne alınabilir. Raporda, "Brüt finansman ihtiyacına bakıldığında ilk iki senaryoda sürdürülebilirlik konusunda sorun görülmüyor" denildi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.