Küresel satış dalgasına ABD borsaları da katıldı. Çin'de zayıflama işaretleri ve petroldeki düşüşle emtia üreticisi ülkelerin para birimleri ve gelişen ülke borsaları düşerken ABD borsaları da küresel piyasalarda yaşanan bu satış dalgasına katıldı.
Standard & Poor’s 500 Endeksi beş günde dördüncü kez geriledi. Bu düşüşte petrol fiyatlarının 2009'dan beri en sert düşüşü kaydetmesi etkili oluyor. Çin'de ihracatın beşinci ayda da gerilemesi ve bu durumun ülke ekonomisinin zayıfladığı endişelerini artırması Asya borsalarının yanı sıra Avrupa ve gelişmekte olan ülke borsalarında satışlar yaşandı. Petroldeki düşüş ABD'den Almanya'ya kadar uzun vadeli tahvillerde ralliye neden oldu.
Boston'daki Mischler Financial Group'tan Larry Peruzzi "Birkaç gün önce verilerin Fed'in faiz kararını nasıl etkileyeceğini takip ederken şimdi ise enerji hikayesi piyasalara dikta ediyor. Tüm bu hareket emtia odaklı" diye konuştu. Peruzzi sabahki Çin verisinin de düşüşte etkili olduğunu belirtti.
Çin'de ihracat beş aydır düşerken, ithalat düşüşünü 13. aya taşıyarak rekor kırdı. Bu veri, yavaşlamanın diğer ülkelere de yayılacağı endişesini gündeme getirdi. Fed'in uzun zaman sonra yeniden faiz artırmaya hazırlandığı bir ortamda petroldeki düşüş de ABD ve Avrupa ekonomilerinin toparlanma beklentileri üzerinde kara bulut oluşturuyor.
S&P 500 New York'ta saat 2:15 itibariyle %0.4 düşerek erken saatteki kayıplarının bir kısmını telafi etti. Endeks bu ay %0.5 değer yitirirken Ağustos'taki sert düşüşten bu yana %10 yükseldi. Bugünkü düşüşe sanayi şirketleri öncülük etti. Caterpillar ve Boeing hisseleri en az %2.3 değer kaybetti. Emtia üreticisi Freeport-McMoRan %5.1 düşerken bioteknoloji hiseeleri Nasdaq Bileşik Endeksi'nin hafif yükselmesinde etkili oldu.
Bugün MSCI Asya Pasifik Endeksi %1.2 düşerken Japon Topix Endeksi %1, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi %0.9 değer kaybetti.
Gelişen ülke para birimleri sert düştü
Petroldeki sert düşüş emtia üreticisi ülkelerin para birimlerinin düşmesine neden oldu. Norveç Kron'u dolar karşısında Nisan 2002'den beri en düşük seviyeye inerken Kanada doları 11 yılın dip seviyesine geriledi. Avustralya doları aylık bazda en büyük düşüşü kaydederken Güney Afrika randı da rekor seviyeye indi.
Euro dolar karşısında 1.0896'ya yükselirken yen de %0.4 artışla 122.90 seviyesinden işlem gördü.
Petrol fiyatları ise OPEC'in Cuma günü günlük üretimde bir değişikliğe gitmeme kararının ardından düştü. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı %0.2 artışla 37.70 dolardan işlem görüyor. Erken saatlerde 40 doların altına inen Brent petrol ise 40.43 dolar seviyelerinden işlem gördü.