Borsa günü nasıl kapadı?

0
3761

Borsa İstanbul gün içinde 78.244-79.041 puan arasında yatay işlem gördü. İşlem hacminin az olduğu günde endeks yüzde 0.31 yükselişle 78.472 puandan günü tamamladı. Bankacılık endeksi günü yüzde 0.55 yükselişle kapatırken, işlem hacmi 2.6 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Geçtiğimiz hafta olumlu gelişmelerin etkisi ile kademeli yükseliş kaydeden ve 79.300 kademesinin üzerini test eden Borsa İstanbul endeksi , bu seviyeden tepki satışlarına maruz kaldı ve  haftanın son işlem gününü yüzde 1.02 kayıpla 78.228 seviyesinden kapattı.Endeks yeni güne yüzde 0.63 yükselişle 78.719 puandan başladı.

Saat 10'da Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı işsizlik oranı Mayıs'ta yüzde 9.4 ile yüzde 9.0 seviyesindeki beklentinin üzerinde geldi. Türkiye'de işsizlik oranı, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puan artışla yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 106 bin kişi artarak 2 milyon 895 bin kişi oldu. İşsizlik rakamının Borsa'ya yansıması fazla olmadı.

Geçtiğimiz cuma günü TL varlıklarda zayıflama eğilimi görüldü. Özellikle hafta sonu riskini almak istemeyen yatırımcıların etkisi  ve bekle gör politikası BİST-100 önderliğinde TL varlıklarda zayıflamaya neden oldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bu süreçte ülkenin kredi notunun düşürülmesini beklemiyorum" dedi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, yüzde 4,5'lik büyüme oranının gerçekleşmeyeceği kaygılarının hatırlatılması üzerine, bunun doğru olduğunu söyledi. Büyümede aşağı doğru risklerin arttığına dikkati çeken Şimşek, "Biz yüzde 4,5'lik büyümeyi tahmin ederken küresel ve yerel anlamda çok farklı bir ortam vardı." dedi.

Analistlere göre  BİST-100 endeksi bugün 78.000-77.500 aralığında tutunarak yukarı denemelerine devam etmeye çalışacaktır. Yükselişlerde 78.500 aşılırsa BİST yeniden 79.000-79.600 aralığına yönelebilir. 78.500 aşılmadan gün içi alımların satışlarla karşılaşma riski bulunmakta. Olası gevşemelerde  77.500 seviyesi izlenebilir.
Fed Eylül'de faizleri artırmaz

KÜRESEL PİYASALAR

Haftanın son işlem gününde küresel hisse piyasasında düşük işlem hacmi yaşanırken, volatilitenin de sığ olduğu görüldü. Amerikan hisseleri neredeyse her gün tarihi rekor seviyeleri güncellese de gün sonunda gelen kar satışlarıyla geri çekilme yaşıyor.

Cuma  günü  Almanya'da büyüme beklentileri karşılarken, Euro Bölgesi'nde ise büyüme beklentilere paralel yatay gerçekleşti. Avrupa hisseleri karışık ve yatay seyir izlerken, Alman DAX30 endeksinde açılış sonrasında kısmi kar satışları yaşandı. DAX30'da 10730 ve 10620 arasındaki sıkışma devam ederken, bu bandın aşağı veya yukarı yönlü kırılmalarında hareketliliğin hızlanması beklenebilir.
Amerika'da ise Cuma günü ÜFE ve perakende satışlarda keskin daralma görülürken, Amerikan ekonomisine dair negatif sinyaller arttı. Küresel çapta USD endeksi sert değer kaybı yaşasa da gün sonunda kayıpların büyük bölümünün toparlandığına şahit olduk. Amerikan hisseleri ise veriler sonrasında önce geri çekilme yaşasa da akabinde FED'in faiz politikası nedeniyle tekrardan toparlanma yaşadı. Amerikan vadelileri güne primli başladı.

Bu sabah Asya seansında Japonya büyümesinin keskin şekilde gerilediğini görürken, piyasalarda da hareketlilik devam ediyor. Japon hisseleri veri sonrasında yüzde 0.5'ye varan geri çekilme yaşarken, Çin hisse senedi piyasalarında yeni haftanın ilk gününde olumlu bir hava esiyor. Gayrimenkul ve finans sektörü hisselerine gelen alımlarla Çin'de endeksler 7 ayın en yüksek seviyesine çıktı.  Hong Kong Borsası'nda da hisse senetleri son 9 ayın en yüksek seviyesine gördüler.  Şu sıralarda Shanghay Bileşik Endeksi Cuma gününe göre yüzde 2,35 artışla 3.122,29 puandan işlem görüyor.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.