Dünyada en çok işlem gören döviz pariteleri nelerdir?

Döviz pariteleri birbirlerine karşı değerleri ve bunların arasında oluşan farklar, her dönem için insanlara önemli kazanç kapıları açmaya devam ediyor.

0
5863

Çoktan kurduğu medeniyet tarih sayfaları arasına kalan Lidyalıların, parayı icat edip, insan hayatını sonsuza kadar değiştirmesinden sonra, para birimlerinin birbirlerine karşı değerleri ve bunların arasında oluşan farklar, her dönem için insanlara önemli kazanç kapıları açmaya devam ediyor. Her zaman, altın ile beraber en çok kazanç getiren yatırım araçlarından birisi olan döviz, çeşitliliği ve alım – satım fırsatları ile tasarruf denince akla gelen ilk yatırım aracı olma özelliğini koruyor.

En çok işlem gören döviz pariteleri

Dünyada en çok işlem hacmine sahip para birimleri; başta Amerikan dolarını takip eden euro ve İngiliz sterlinidir. Amerikan dolarının bu kadar popüler olmasının nedenleri arasında altın ve petrol gibi dünya ekonomisine yön ve şekil veren doğal kaynakların fiyatlarının Amerikan doları cinsinden hesaplanması bulunuyor. Bunların yanında, Japon yeni, euro, İngiliz sterlini ve Türk lirası gibi hemen hemen bütün para birimleri ile parite şeklinde işlem gören Amerikan doları, emtiaların değerinin hesaplanmasında da kullanılıyor.

Avrupa Birliği’nin ortak para birimi olarak kullanılan euro, Amerikan doları ile ters fiyat hareketi gösterdiği büyük talep gören ikinci para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Sterlin ise İngiltere’nin güçlü ekonomisi ve eski sömürgelerinde kullanıldığı için en çok talep gören üçüncü para birimidir.

Ayrıca Forex başta olmak üzere dünya finans piyasalarında ülkelerin para birimleri gelişmişlik düzeylerine göre 3 kategori altında işlem görmektedir: majör, minör ve egzotik.

Döviz ne zaman alınır, ne zaman satılır, tıklayın!

Majör

Dünyada en çok işlem gören para birimi olan majörler: Amerikan doları (USD), Japonya yeni (JPY), Kanada doları (CAD), İngiliz sterlini (GBP), Euro (EUR), Avustralya doları (AUD) ve İsviçre frangı (CHF)’dir.

Minör

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri olarak geçen minör, majör birimlere göre daha az işlem görür. Minör pariteler ise; bir majör ve bir minör para biriminin yan yana getirilmesi ile oluşturulur. Parite fiyat yönünü de majör para birimi oluşturur.

Egzotik

Ekonomileri gelişmemiş ülkelerin likit akışı az olan para birimleri olarak geçen egzotik parite olarak adlandırılır.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.