FED Nedir?

ABD Merkez Bankası (FED) 23 Aralık 1913 yılında Amerika’nın parasal istikrarını korumak sebebiyle kuruldu.

0
6902

FED kuruluş tarihinden itibaren uzunca bir süre tarım kredilerini düzenleme görevini yerine getirdi. Fakat yaşanan büyük buhran esnasında sistemin krizi kaldıramayacak güçte olduğunun fark edilmesiyle, 1935 yılında Başkan Roosevelt tarafından modern merkez bankası sistemi oluşturuldu.

Geçmişten günümüze kadar istikrarla ilerleyen FED, dünya ekonomisinin nabzını tutan bir merkez bankaları arasındadır.

FED’in amacı nedir?

FED’in amacı; fiyatlarda, para, döviz piyasasında istikrar sağlanmaktır. ABD Merkez Bankası’nın başlıca görevleri ise şöyledir; bankacılık sektörünün düzenlenmesi, denetlenmesi, para arzının kontrolü, para politikasının uygulanması, döviz ve altın rezervlerini yönetme, faiz oranını belirlemek, para politikaları yapmak ve kağıt para basmaktır.

FED nasıl yönetiliyor?

FED 5 organa sahip olmasının yanı sıra yönetim şekliyle de diğer merkez bankalarından ayrılmaktadır. Federal Reserve System’de (FRS) her bölgenin kendine ait yönetim kurulu ve merkez bankası başkanı bulunuyor. Federal Serbest Piyasa Komitesi (FOMC) yılda 8 kere yapılıyor ve bu sayıda gerek görüldüğü takdirde artırıma gidiliyor. FED’in 5 organında da; Federal Serbest Piyasa Komitesi (FOMC), Yönetim Kurulu (Guvernörler Kurulu), Danışma Komisyonları, 12 Federal Reserve Bankası, Üye Bankaları yer alıyor.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.