“Fed’e hazırız”

0
2768

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, A Haber yayınında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Yeni ortam, hükümet ve şartlarla birlikte Orta Vadeli Program (OVP) güncellenebilir. Hükümet oluştuktan sonra bunu göreceğiz ama radikal güncellemeler de olmayacaktır" dedi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) kademeli olarak faiz artırımı kararının uzun zamandır gündemde olduğunu ancak gerçekleşmediğini belirten Yılmaz, Aralık ayında faiz artırımı ihtimalinin kuvvetlendiğini söyledi. Bu durumun şimdiden piyasaları etkilediğine işaret eden Yılmaz, "Bu normalleşme göstergesi, kötü bir şey değil. Yani olağanüstü bir durumdan daha normal bir duruma geçiş. Piyasaların bunu nasıl yorumladığı çok önemli. Normalleşme olarak yorumlandığında daha az olumsuz etkileri olacaktır.

Fed'in bu kararı hızlı bir karar olmayacak, çok yüksek artışlar olmayacak, küçük küçük geniş bir zamana yayılmış şekilde normalleşmenin gerçekleşeceğini ifade ediyorlar" diye konuştu. 

MB'NİN ÖN HAZIRLIKLARI VAR

Cevdet Yılmaz, Fed'in faiz arttırımı kararından sonra değişik etkilere karşı Merkez Bankasının ön hazırlıkları olduğunu belirtti. Merkez Bankasının gelişmeleri dikkatle izlediğini vurgulayan Yılmaz, duruma göre gerekli tepkilerin verileceğini kaydetti. OVP GÜNCELLENEBİLİR OVP'de gelecek yıl için yüzde 4 büyüme hedeflediklerini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Yeni ortam, hükümet ve şartlarla birlikte OVP güncellenebilir. Hükümet oluştuktan sonra bunu göreceğiz ama radikal güncellemeler de olmayacaktır. Şartlardan ve siyasi ortamın değişiminden dolayı bazı güncelleme ihtiyaçları olabilir. Bu yeni ortamda yüzde 4 büyümenin çok rahatlıkla gerçekleşebileceğine ve bunu da (yukarı yönlü revize) aşabileceğimize inanıyorum.

Yeter ki reformlarımızı zamanında hızlı bir şekilde gerçekleştirelim. Siyasi istikrar, reformlar, dönüşümler bir araya geldiğinde bize çok güçlü bir ekonomik perspektif sağlıyor. Küresel ortam çok olumlu olmasa bile bu tür artılarımızla, birçok ülkeden pozitif yönde ayrışacağımızı düşünüyorum." Yılmaz, hükümet oluşmadığı halde kurlarda ciddi hareket ve faizlerde de yaklaşık 1,5 puan civarında aşağı yönlü bir hareketlenme gördüklerini ifade etti. Seçimden sonra finansal olumlu etkilerin yanında insanların psikolojisinin de değiştiğini dile getiren Yılmaz, 4 yılın sonunda Türkiye'yi her alanda çok daha iyi bir noktaya taşıyabileceklerini kaydetti.

YENİ ANAYASA TÜRKİYE'NİN İHTİYACI

Seçim döneminde basın yayın organlarına kesilen cezalara ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, "Kamu yayını yapan kurumlarla ilgili daha farklı düzenlemeler her zaman olabilir. Sonuçta vatandaşın vergileriyle finanse ediliyor. Ancak özel yayın yapan kanallar ile ilgili çok daha esner bir çerçevemiz olmalı diye düşünüyorum. Çoğulcu bir yapı içerisinde özel kanallar çok daha rahat hareket edebilmeli. Türkiye demokratikleşmesini devam ettirdikçe bu sorunları da aşacağız" şeklinde konuştu. Yılmaz, anayasa değişikliğiyle ilgili bir soru üzerine de özgürlükçü bir sivil anayasanın uzun zamandır tartışıldığını anımsatarak, "Bu Türkiye'nin bir ihtiyacı. Bütün partiler keşke bir araya gelseler. Temel noktalarda bir uzlaşma sağlanarak, özgürlükçü bir anayasa yapılması Türkiye'nin demokratikleşmesi ve ekonomisi açısından çok faydalı olur"  dedi.

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan hususlarla hükümet programı çıkaracaklarını, vaat ve reformlara ilişkin yol haritası hazırlayacaklarını anlatan Yılmaz, 3 ay, 6 ay, 1 yıl gibi periyotlarda değişik vaatleri kapsayan bir eylem planı planı oluşturulacağını ifade etti. Seçim sürecindeki vaatlerini en kısa sürede ve etkin şekilde hayata geçirmek için tüm çalışmaları yapacaklarını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu: "İlk 3 ay, daha kısa vadeli, hemen yapılacak hususları kapsayacak. Bunlar idari kararlar, somut vaatler olabilir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Seçim beyannamemizde ortaya koyduğumuz vaatleri oraya taşıyıp, gerekli çalışmaları yürüteceğiz. Emeklilere, gençlere, çiftçilere, esnafa dönük somut vaatlerimizi en kısa sürede gerçekleştirme yönünde hazırlık yapacağız."

'RAKAMSAL BİR HEDEF YOK'

Taşeron işçelerin kadroya alınmasına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, "Kadroya alınacak işçi sayısı henüz belirlenmedi. Bu Maliye Bakanlığımızın yürüttüğü bir çalışma. Kanuni düzenlemeyi yaptık. Şu anda Maliye Bakanlığımız, sendikalarla, bakanlıklarla, ilgili tüm kesimlerle çalışma yürütüyor. Bu çalışmayı tamamlar tamamlamaz bunlar netleşmiş olacak. Henüz benim bildiğim net bir rakam yok" dedi. Yılmaz, kadro çalışmasının 200 bin kişiyi ilgilendirdiğinin belirtilmesine karşılık, "Rakamsal bir hedef yok, böyle bir hedef koymuş değiliz. Detaylar çalışılıyor. Sonuçta çıkacak liste bu rakamı tayin edecek" diye konuştu. Cevdet Yılmaz, bütçe konusundaki sorular üzerine, büyük ihtimalle bu yıl için geçici bütçe yapılacağını, gelecek yılın ilk aylarında da kalıcı bütçenin hazırlanacağını söyledi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.