IMF uyardı!

0
3291

IMF'in Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı Direktörü Jose Vinals, 2008 yılındaki finansal krizin ortaya çıkardığı "Büyük Bozulma'dan, "Büyük Normalleşme'ye ulaşmak için politika yapıcıların karşı karşıya oldukları zorlukları aşacak, güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak politika iyileştirmeleri yapmaları gerektiğini bildirdi.

Financial Times tarafından Londra'da düzenlenen "Finansal İstikrar:Kırılganlıklar, Zorluklar ve İyileştirmeler" başlıklı konferansa katılan Vinals, global ekonomide karşı karşıya olunan zorlukları, bunların üstesinden gelinmesi için yapılması gerekenleri ve Büyük Bozulma'dan Büyük Normalleşme'ye nasıl geçileceğini ortaya koydu.

Vinals, "Politika yapıcıların başarılı olmaları için bir süredir IMF'te dile getirdiğimiz politika iyileştirmelerini yapmaları gerekli. Piyasaların statükodan hoşnutsuzluklarının işaretlerini verdikleri ortamda hareketsiz kalmanın maliyeti yüksek olur" diye konuştu.

2015 yılında yüzde 3,1 olduğu tahmin edilen global büyümenin 2016'da yüzde 3,4'e yükselmesinin beklediğine işaret eden Vinals, "Bu bir toparlanma, dünyanın farklı bölgelerinde zayıf ve inişli çıkışlı olsa da bir bir toparlarma. Bu zor kazanımları korumak için yapılması gereken daha çok şey var. Bazı pozitif haberlere rağmen,global finansal istikrarın henüz sağlanmadığı mesajını vermeye devam ediyoruz" dedi.

Global ekonominin karşı karşıya olduğu zorluklar arasında ilk olarak gelişmekte olan piyasalardaki kırılganlığı işaret eden Vinal,bu kırılganlığa yol açan faktörle olarak ise emtia fiyatlarındaki süper konjonktürün sonuna gelinmesini, gelişmekte olan piyasalar için dış finansman şartlarının sıkılaşmasını ve Çin ekonomisinde büyümenin yavaşlamasını gösterdi.

"Birçok gelişmekte olan piyasa hala bu ters rüzgarlara karşı koyacak güzlü politika çerçevelerine ve tamponlarına sahipler. Artan kur esnekliği, yüksek döviz rezervleri, doğrudan yabancı sermaye girişlerine bağımlılıkla iyileşme ve yerel para cinsinden dış finansman bu ülkelerin dış şoklara karşı didençlerini güççlendirdi"değerlendirmesini yapan Vinals, ancak tüm gelişmekte olan piyasaların güçlü politika tamponları olmadığını, ortaya koyduğu faktörlerin bu ülkeleri zorluklarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Finansal piyasaların gelişmekte olan ve global piyasalarda gelişmelere giderek daha hassas hale gelmelerine neden olarak ise gelişmiş ekonomilerin krizin önemli mirasları olan, zayıf ve inişli çıkışlı büyüme, yüksek kamu ve özel sektör borcu, düşük faiz oranları ve ısrarcı şekilde yüksek işsizlikle başa çıkmakta zorlanmaya devam etmelerini gösteren Vinals, son dönemde piyasalardayaşanan hareketlerin, düşen hisse senedi fiyatlarının, genişleyen kredi getiri farklarının bu zorlanmayı yansıttığını belirtti.

"Finansal piyasalarda yıl başından bu yana yaşanan türbülans, kısmen politika yapıcıların ortaya konan bu zorlukları ve etkilerini düzeltmek konusunda karşılaştıkları zorlukları yansıttığını savunuyoruz" diye konuşan Vinals, politika yapıcıların bu zorlukların üstesinde gelmek için yapmaları gereken seçimlerin açık olduğunu belirterek, "Büyük Normalleşme"yi başarmak için güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak, para politikalarını yakınlaştıracak politika iyileştirmelerini yapmalıyız" dedi.

Bir süredir tavsiye ettikleri politika iyileştirmelerin zaruri olmaya devam ettiğini ve şimdi daha acil hale geldiklerini ifade eden Vinals, bir politika iyileştirmenin bayarılamaması halinde "Global Piyasa Bozulması' senaryosundaki aşağı yönlü risklerin maliyetinin 2017'ye kadar GSYH'nın yüzde 3'ü seviyesinde olacağını hesapladıklarını vurguladı.

Vinals, "Büyük Bozulmada"dan kaçmak iin 2016'da güçlü politika adımları gerektiğini belirtirken, IMF'in önerdiği
politika iyileştirmenin parasal ve finansal reformların ötesine geçtiğini, mali ve yapısal politikaları da kapsadığını,  bu tavsiyeleri Mali Monitör ve Dünya Ekonomik Görünüm raporlarındaortaya koyduklarını söyledi.

Euro Bölgesi bankalarının sorunlu kredilerin üstesinden gelenek bilançolarını güçlendirmesi ve politika yapıcıların bankacılık birliğini tamamlamaları gerektiğini ifade eden Vinals, global sevide likiditenin de uygun politikar ortaya koyarak, varlık yönetimi, finansal piyasa yapıları elden geçirilerek güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

PAYLAŞ
Önceki İçerikDolar ne olur?
Sonraki İçerikObama’dan rekor teklif

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.