İşte en çok kar eden iş kolları

0
7614

Maliye istatistiklerine göre Türkiye’de ilginç ve kârlı yeni işler dikkat çekiyor. Başkasının kirasını toplama en ilginçlerinden biri. Bu işi yapan 92 kişinin kazancı yüzde 196 arttı ve 56.6 milyon liraya çıktı. Şecere bulma hizmeti veren 41 kişi de 2013’te 5.7 milyon lira elde etti.

İşte en çok kazandıran iş kollar…

TÜRKİYE'NİN EN KÂRLI ŞİRKETLERİ

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı istatistiklere göre Türkiye’de bilinmeyen ve aynı zamanda çok kârlı olan birçok işkolu var. Başkanlığın yayımladığı iki ayrı tablodan en çok kazanan ve buna göre de fazla Gelir Vergisi ödeyenlerin başında aracı kurumlar hariç borsa aracıları (gömlekçiler deniliyor) geliyor. Tam 539 aracının her biri yılda ortalama 1.2 milyon lira kazanıyor. Bu bilinen mesleğin yanında ikinci en çok parayı kazanan meslek dalı ise şimdiye kadar hiç duyulmamış bir sektör. Maliye’ye göre başkasının kirasını toplama işi 2013’te en kârlı ikinci meslek oldu. 2012’de başkası adına kira toplayanlar 19 milyon lira kazanırken bu rakam 2013’te yüzde 196 artarak 56.6 milyon liraya ulaştı. Toplam 92 kira toplayıcısının kişi başına kazancı yıllık 615 bin lirayı buldu.

Bu kişilerin ev ve dükkân sahibi olan ancak bu mal varlıklarının kira bedeli ve hukuki sorunları ile uğraşamayacak düzeyde olanlardan iş aldıkları belirtiliyor. Kira toplama işi yapan bu meslek sahiplerinin kira tutarının bir miktarı karşılığında (örneğin yüzde 10) gayrimenkulleri kiraya verip tüm parasal yasal işlerini takip edenler olduğu belirtiliyor. En çok kazanan üçüncü meslek dalı da çok ilginç. Başkasına ait fikri mülkiyet haklarını yine ihtiyacı olanlara satarak para kazanan 24 kişi 9.1 milyon lira yani kişi başı 379 bin lira kazandı.

ELEKTRİKTEN GELEN SERVET

Elektrik piyasasında yapılan değişiklik ile elektrik dağıtımında aracı olan ve kullanıcıya yönelik elektrik ticareti yapan 117 şirket yılda 611 milyon lira yani işletme başına 5.2 milyon lira kazanarak yeni ve girilmemiş sektörlerde daha fazla kazanç sağlandığını gösterdiler

YENİLİK YAPAN KAZANDI

Kurumlar Vergisi mükellefi şirketlerde ise en çok kazananlar başta finans sektörü olmak üzere bilindik alanlar oldu. Ancak yine de bazı işkollarının çok kazançlı olduğu ortaya çıktı. En çok kazananlar arasında  doğalgaz çıkarma faaliyeti yapanlar ile siyanür, kükürt üreticileri ile kakao üreticileri geldi.  Otomobil, traktör, bakır, altın gümüş, çimento gibi alanlarda kârlılık görülürken bu alanların ardından gelen top, füzeatar, ağır makineli tüfek üreticileri yıllık işletme başına 10 milyon lira kazançlar kazançlı sektörler arasında yerini aldı.

MANKEN İLE RANTİYE AYNI GELİRİ KAZANDI

Emeklilik fonlarını yönetenler, noterler ve mali müşavirler gibi bilinen meslekler de yıllık 250 bin liranın üstünde kazanç sağladılar. Bunların hemen ardından ise mankenler ve modeller geliyor. Mankenlerin geliri ortalama yıllık 235 bini geçti. Sayıları 486 olan aktör ve dublörler de yıllık ortalama 117 bin lira kazandıklarını beyan ettiler.  Sinema endüstrisi aktör ve dublörlere toplamda yılda 174 milyon lira verdi. Sadece banka faizi ile geçinenlerin kazancı ise yılda 219 bin lira oldu. Böylece sadece banka faizi ile geçinen 7 bin 498 kişinin yılda 1.6 milyar lira faiz aldığı da ortaya çıkmış oldu.

ŞECERE İLE BİRLİKTE PARAYI DA BULMUŞLAR

Türkiye’de en çok para kazanan meslekler arasında çok ilginç bir başka meslek dalı şecere bulma işi yapanlar. Maliye rakamlarına göre 41 kişi son 1 yılda insanların soy ve sülalesini bulmaları karşılığında tam 5.7 milyon lira kazandı. Kişi başına 140 bin liralık gelir beyan eden şecere bulucuların 2012 yılında da toplam 4.2 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Şirket olmayan ancak bildiğimiz bazı ihtiyaç maddelerini üretenlerin de diğerlerine göre daha fazla kazandıkları görüldü.

SEÇ, ÜRET, KAZAN

Örneğin merdiven, korkuluk, plastik depo, tabak, çanak, bardak üreticileri en çok kazananlar olarak dikkat çekiyor. Sıcak hava balonu, zeplin, planör ve sayaç okuyucuları imalatçılarının da yıllık kazançları 150 bin liranın üstünde. Tehlikeli atıkları ıslah edenler, piyano, prezervatif, süt sağma makinesi, röntgen cihazı, rüzgar tribünü, sokak lambası üretiminin de an azından zarar ettirmeyen hatta Türkiye’de en çok kazanan 25 meslek grubu içinde bulunuğu yine Maliye rakamlarına yansımış durumda

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.