Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte, işletme yatırımlarının düşmesi ile birlikte, ekonomislerin büyük bölümünün tahminlerini teyit ederek daldı. Böylelikle ekonomi, Başbakan Shinzo Abe'nin iktidara geldiği Aralık 2012'den bu yana ikinci kez resesyona girdi.
Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) 30 Eylül'de biten üç aylık dönemde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 0.8 daraldı. Önceki çeyrekte ise ekonomi revize rakamla yüzde 0.7 geriledi ve böylelikle üst üste iki çeyrekte düşerek resesyon olarak tanımlanan duruma girdi. Ekonomistler GSYİH'nın üçüncü çeyrekte yüzde 0.2 daralmasını bekliyordu.
İşletme yatırımlarındaki zayıflık ve daralan stokların yanında, Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması ve zayıf küresel ekonomik görünümün Japon şirketlerinin harcama ve üretim yapma konusunda geri adım atmasına neden olması, ekonomideki daralmaya neden olan unsurlardı. Ekonominin içinde bulunduğumuz çeyrekte genişlemesi bekleniyor, ancak bugün açıklanan GSYİH rakamları, Abe ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda üzerindeki mali ve parasal teşvikleri artırmaları yönündeki baskılarını yoğunlaştıracak. Japonya Merkez Bankası bu hafta politika toplantısı yapacak.
Tokyo'da Itochu Corp. ekonomisti Atsushi Takeda, "Bu rakamlar, Japon ekonomisinin durgun performansına devam edeceği yolundaki artan riski gösteriyor," dedi ve "Sermaye harcamalarındaki zayıflık daha da büyüyen bir endişe halini alıyor. Planlarının güölü olmasına karşın, firmalar, hem içeride hem de dışarıda, ekonominin güçlülüğü konusunda gven duymuyor" şeklinde görüş bildirdi.