Piyasalar güne nasıl başladı? 09.02.2017

Piyasalar güne nasıl başladı? İşte ayrıntılar...

0
3232

Siyasi belirsizlikler, Avustralya tahvillerinin ABD Hazine tahvillerindeki ralliyi izlemesi ile birlikte, finans piyasaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Hong Kong’daişlem gören Çin hisseleri yükselişini dördüncü güne taşırken, Yeni Zelanda doları, merkez bankasının gösterge faizi rekor düşük seviyede tutmaya devam etmesi ile birlikte değer kaybetti.

Avustralya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, ABD’nin 10 yıllıklarının faizinin Haziran ayındaki Brexit oylaması öncesinden bu yana en uzun düşüş dönemini daha da genişletmesi ile birlikte geriledi. Hong Kong’daki Çin hisseleri sıçrama yaptı ve Kasım 2015’ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye yöneldi. Ham Petrol , varil başına 52 doların üzerine çıktı. Euro-dolar’daki volatilite, yatırımcıların Avrupa ve ABD’deki siyasi riskleri değerlendirmeleri ile birlikte arttı.

Donald Trump’ın seçilmesi ile tetiklenen işlemler, uzun süredir beklenen büyüme yanlısı politikalara ilişkin detayların henüz açıklanmaması ile birlikte dalgalandı. Yen, altın ve küresel hisse senetleri, son dört gündür kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Finans krizinden bu yana en iyi şirket kar sezonlarından birinin yaşanması bile hisse senetlerinin yükselmesine yetmedi ve makroekonomik belirsizlik güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırdı. Yeni Zelanda Merkez Bankası uluslararası görünüme ilişkin endişelerini dile getirirken, Hindistan, faiz indirim döneminin sona yaklaştığını işaret etti.

Allianz Global Investors küresel hisse senetlerinden sorumlu baş yatırım yetkilisi Lucy MacDonald, Bloomberg Television’a yaptığı değerlendirmede, “Piyasalar makro faktörlerden daha az ve mikro faktörlerinden daha fazla yön buluyor, zira kar sezonundayız,” dedi ve “Bir süre seçim yok, ancak çok sayıdası yaklaşıyor. Olumsuz sonuçlar gerçekten fiyatlanmadı” şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda bu haftanın önemli olaylaı şöyle;

*ABD’de temyiz mahkemesi Trump’ın göçmenlere geçici seyahat yasağını görüşüyor. Bu mahkemenin sonucunun Yüksek Mahkeme’de temyiz edilmesi bekleniyor.

*ABD Hazinesi bu hafta toplam 62 milyar dolarlık üç, 10 ve 30 yıl vadeli tahvil satacak.

*Japonya Başbakanı Shinzo Abe Cuma günü Başkan Trump ile görüşmek üzere ABD’yi ziyaret edecek.

Piyasalar

*Japonya’da Topix Endeksi erken saatlerde yüzde 0.8’e kadar genişlettiği kayıplarının bir kısmını geri aldı ve Tokyo saati ile 11:30’da yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu.

*Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükselirken, Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı. Yeni Zelanda’da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.7’lik bir çıkış gerçekleştirdi.

*Hong Kong’daişlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5 yükseldi. Endeks son dört seansta yüzde 4.3 tırmandı.

*Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin Çarşamba günü yüzde 0.1 yükselmesinin ardından fazşa değişmedi.

*Yen dolar karşısında Çarşamba günü yüzde 0.4 yükselmesinin ardından yüzde 0.3 gerileyerej 112.21 seviyesine geldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşüşle 1.0682 seviyesine indi ve son iki ayın en büyük haftalık kaybına ymöneldi.

*Kiwi olarak da adlandırılan Yeni Zelanda doları yüzde 0.6 düştü ve merkez bankası başkanı Graeme Wheeler’ın para biriminde daha da düşüşe ihtiyaç olduğunu kaydetmesinin ardından meydana gelen kayıpları daha da genişletti.

*Petrol New York’ta yüzde 0.3 yükselerek varil başına 52.48 dolara çıktı.

*Üç ay vadeli bakır yüzde 0.2 düştü. Metal Çarşamba günü, Şili’de dünyanın en büyük bakır madeninde çalışanların greve çıkacaklarını kaydetmelerinin ardından yüzde 1.7 sıçradı. Goldman Sachs Group Inc., bakır piyasasının 2011’den bu yana ilk kez açık vereceği tahmininde bulundu.

*Avustralya’nın 10 yıl vadeli tahvilleri yükseldi ve bunun sonucu, faiz altı baz puan düşerek yüzde 2.63’e indi.

*ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti ve faiz kapanış bazında üç haftanın en düşük seviyesi olan yüzde 2.34’te kaldı.

Kaynak: Bloomberg  HT

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.