Piyasalarda bahar havası sürüyor

0
3409

ABD'de dün açıklanan ADP özel sektör istihdamının beklentileri aşması ile son dönemde iyi gelen makroekonomik veri serisi devam etti.

Dün yayımlanan "Bej Kitap" raporu ise ekonomideki genişlemenin yavaşladığına işaret etmesi ile pay piyasalarının yükselişini sınırlandırdı. Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,20, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,29 değer kazandı.

ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yükseliş eğilimini koruyarak yüzde 1,87'ye çıkarken, dolar endeksi ise yatay seyrini sürdürüyor. Analistler, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün başta fabrika siparişleri olmak üzere veri akışının yoğun olacağını, pay piyasalarında ise gelmesi muhtemel kar satışlarının karşılanıp karşılanamayacağının izleneceğini dile getiriyor.

Avrupa tarafında ise "Brexit", İngiltere başta olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerin gündemini meşgul ediyor. Bugün Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'ın "Britanya’nın Avrupa Birliği içerisinde geleceği" başlıklı bir konuşma yapması bekleniyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,61 ve Fransa'da CAC 40 endeksi 0,41 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,09 düştü.

Euro/dolar paritesi, son 1 ayın en düşük seviyesi olan 1,0826'ya gerilerken, sterlin/dolar paritesinin ise geçen haftaki hızlı düşüşün ardından bu hafta tepki alımlarıyla yükselmesi dikkati çekiyor.

Bugün Japonya'da hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) 51,2 ile 7 ayın en düşüğüne gerilemesine karşın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,28 değer kazanırken, Çin'de hizmet sektörü PMI'nın 51,2'ye gerilemesinin ardından Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde dün güne pozitif bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başanalisti Alpona Banerji'nin açıklamalarından bulduğu destekle 77.000 puanın üzerini test ettikten sonra yüzde 1,10 yükselişle 76.788 puandan kapandı.

Banerji, "Türkiye'nin ekonomik büyüme görünümü gelişen büyük ekonomilere kıyasla halen güçlü" ifadelerini kullandı. Analistler, bugün yurt içinde şubat ayı enflasyon verilerinin, yurt dışında ise yoğun veri takviminin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 77.000 ve 77.800 seviyelerinin direnç, 76.000 ve 75.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu vurguluyor.

Ekonomistler, Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0,33 artmasını bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin şubat ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 0,80 ve en düşük yüzde eksi 0,30 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,33) göre ocak ayında yüzde 9,58 olan yıllık enflasyonun yüzde 9,16'ya düşeceği hesaplanıyor.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.