Yoksa bu ‘kötü’ bir oyun mu?

0
3051

Merkez Bankaları yeniden döviz kurlarını politika aracı olarak kullanıyor.

Şimdi farklı olan ise, Merkez Bankalarının yükselen fiyatları kontrol altına almak yerine enflasyonu yukarı itme çabası..

Citigroup Gelişmekte Olan Piyasalar Direktörü David Lubin, bu ay yayımladığu bir raporda geçmiş dönemlerde sabit kurların enflasyonu düşürmek için cazip kılınmasının nasıl uygun bir yol olarak düşünüldüyse, aynı şekilde enflasyonu yükseltmek için de sabit kurların cazip kılınmasının tartışmaya değer olduğunu söyledi.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Temmuz ayında Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Graeme Wheeler, bankanın kura müdahale edebileceğini açıkladı. Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Glenn Stevens, kurda aşırı değerli çağrısı yapan bir diğer başkan oldu. Samsung analistleri, Güney Kore para otoritelerinşb Won'daki aşırı değerlemenin önüne geçmenin yollarını aradığını savunuyor.

Bazı merkez bankaları ise hali hazırda müdahale etti. İsviçre Merkez Bankası üç yıl önce deflasyonu önlemek amacıyla İsviçre Frangı'nı Euro'ya sabitleme kararı almıştı.

11 yıldır ilk kez kura müdahaleye onay veren Çek Merkez Bankası 2016 yılına kadar ülke para birimini zayıf tutma sözü vermişti.

İsrail Merkez Bankası'nın bir sonraki adım atacak merkez bankası bekleniyor.

Sadece gelişen ülkeler değil. Dört yıl öncesi Brezilya, ABD'yi ihracatını artırmak için doları zayıflatarak kur savaşı başlatmakla suçlamıştı.

UBS Stratejisti Geoffrey Yu, ''Eğer Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeye gider ve euro altüst olursa, İsveç ile Norveç merkez bankaları, kurdaki güçlenmeyi fiyat istikrarına en büyük tehdit olarak görmeleri durumunda kuru sabitleme yoluna gidebilirler'' değerlendirmesinde bulundu.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.