Yurt dışından satın aldığınız cep telefonların kayıt altına alınabilmesi adına ve çalınma durumuna karşı IMEI( International Mobile Equipment Identity) yani Türkçe karşılığı olarak uluslararası mobil cihaz kodunun bilinmesi gereklidir. Pek çok kişi bu kodu bilmiyor. Cep telefonunuzun IMEI numarasını öğrenmek için şu yöntemi denemelisiniz; cep telefonunuzdan “*#06#” yi tuşlayarak IMIE numaranızı kolayca öğrenebilirsiniz.
Yurt dışından satın alınan cep telefonunun kaydı nasıl yapılır?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yurt dışından satın alınan telefonların nasıl kayıt altına alınacağına ilişkin önemli detayları paylaşıyor. O detaylar ise şöyle;
Yurt dışından satın alınan cihazın kayıt altına alınma başvuru süresi önceleri 60 gündü, şimdi ise yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün olarak belirlendi. Cep telefonunun 120 gün içinde kayıt işleminin yapılmaması halinde cihaz otomatik olarak kapatılıyor.
Cep telefonun kayıt altına alınması adına gerekli belgeleri tamamlanarak e-devlet üzerinden başvurun yapılması gereklidir. e-devlet şifresi büyük postane binalarından alınıyor ve turkiye.gov.tr adresinden telefon kaydı yaptırılıyor.
Yurt dışından satın alınan telefonlar da e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması için kayıt işlemlerini tamamlaması ve harç ücretini yatırması gereklidir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından belirlenen en son harç ücreti ise; 138.80 TL’dir.
e-devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda herhangi bir belge istenmiyor ve kontroller elektronik ortamda yapılıyor.
Bir kişinin yurt dışından getirdiği telefonu kayıt ettirebilmesi için son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunmaması gerekiyor. Ayrıca e-devlet kapısı üzerinden sorgulama yaparak cihazın kayıt edilip, edilmediğini öğrenmek mümkün.
Pasaportunuzu kullandırırken dikkat edin
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre; bir kişi yurt dışından 2 yılda 1 cihaz getirme hakkına sahip.