4,5G için büyük gün bugün…

0
2457

Mobil iletişimde yeni bir çağı başlatacak 4,5G ihalesi bugün yapılacak. BTK tarafından saat 10.00'da yapılacak ve 20 ayrı frekans paketini içeren 4,5G ihalesi için şartname bedeli 50 bin lira olarak belirlenmişti.

Turkcell, Avea, Vodafone, Netgsm ve Huawei şartname satın alırken, BTK'nın kasasına şartnamelerden 250 bin lira girdi. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketinin asgari bedeli katma değer vergisi hariç olmak üzere 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 euro olarak belirlendi.

Yüzde 18 KDV ile devletin kasasına en az 2,7 milyar euro girecek. Kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek ihale, teklif zarflarının açılmasıyla başlayacak. İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrol etmesinin ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale edilecek. İhaleyi kazananlar, ödemeyi 6’şar aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapabilecek. Peşin ödemeden sonraki taksitler belirlenen süreden önce ödense dahi taksit miktarlarında iskonto yapılmayacak.

Taksitlerin vadesinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödeme yapılmayan miktar ve süre için 6 aylık yüzde 1,31’in iki katı gecikme faizi uygulanacak. Ödemenin vade tarihinden en fazla 30 gün içinde belirtilen faiz oranıyla yapılmaması halinde yetkilendirme BTK tarafından iptal edilecek. İhalede, yetkilendirme süresi 30 Nisan 2029'a kadar devam edecek.

FREKANSLAR 5 KATINA ÇIKACAK

Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak. 3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde vatandaşlar çok daha hızlı şekilde bilgiye erişme imkanına kavuşacak. Genişbant erişimindeki her yüzde 10’luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1,5 büyüme sağlıyor.

Dolayısıyla yapılacak ihale sebebiyle genişbant altyapısının daha da yaygınlaştırılması ve mobil genişbant hizmetlerinin daha fazla vatandaşa ulaştırılması, ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacak. İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek. 4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.

Dünya genelinde akıllı cihaz sayısındaki hızlı artıs¸, teknolojik gelis¸meler, hız ve kapasite talebi gibi etkenler mobil genis¸bant teknolojilerinde su¨rekli olarak yeni gelis¸meleri tetikliyor. Du¨nya genelinde 100'ün u¨zerinde u¨lkede LTE hizmeti aktif olarak kullanılıyor ve 250 milyona yakın aboneye hizmet veriliyor. Bu sayının 2017'de 1 milyara ulas¸ması bekleniyor. I·nternete bagˆlı cihaz sayısındaki hızlı artıs¸, M2M (makinalar arası iletişim) uygulamaları, nesnelerin interneti, haberles¸me cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliligˆi, artan hız ve kapasite talebi ise 5G'yi gu¨ndeme getirirken, buna ilis¸kin standartların ve tesis edilecek s¸ebekelerin 2020 sonrası ic¸in değerlendirileceği o¨ngo¨ru¨lüyor. AB ve Gu¨ney Kore arasında 5G mobil internet teknolojisinin gelis¸tirilmesi ic¸in anlaşma imzalanırken, bu teknolojinin getirecegˆi avantaj ve dezavantajlar ele alınacak. AB'nin, bu kapsamda 2020'ye kadar 700 milyon euro yatırım yapması bekleniyor

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.