Uluslararası piyasalarda gelişmelerin Türkiye'ye etkileri Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan ekonomi değerlendirme toplantısında ele alınırken; toplantı sonunda yapılan açıklamada, "araç bağımsızlığına sahip olan Merkez Bankası'nın para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almakta olduğu" belirtildi.
Açıklamada ayrıca, ekonomi yönetiminin sanayi üretimi ve istihdamı destekleyici bir paket üzerinde çalıştığı ve paketin yakında açıklanacağı belirtildi. Başbakanlık Merkez Bina'da dün düzenlenen ve yaklaşık 7.5 saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada TCMB ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:
"Merkez Bankamız, yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahiptir. Merkez Bankamız 2002 yılından beri, başta 2009 yılındaki küresel kriz olmak üzere, birçok kez bu tip uluslararası dalgalanmalara karşı aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar vermiş ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtlamıştır. Oniki yılı aşkın bir süredir hükümetlerimizle Merkez Bankamız arasında yakın bir iletişim ve istişare mevcut olmuştur. Bugün de Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır."
Son göstergelerin, ABD ekonomisinin beklenenden daha hızlı iyileşme sürecine girdiğine, Avrupa Birliği ülkelerinde ise canlanmanın henüz başlamadığına işaret ettiği belirtilen açıklamada; Avrupa Merkez Bankası'nın hızlı bir parasal genişleme kararı almasının dolarının değer kazanmasına neden olduğu, bu durumun da tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de finansal piyasalarda dalgalanmalara neden olduğu dile getirildi.
Bu süreçte, TL'nin değer kaybının diğer gelişmekte olan ülkelere göre bir miktar daha fazla olduğuna işaret edilen açıklamada; bankacılık kesiminin bu tip şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıda olduğu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 2002 yılından beri etkin denetim ve gözetimiyle bankacılık kesiminin sağlıklı bir yapıya kavuştuğu vurgulandı.
ÜRETİM VE İSTİHDAMI DESTEKLEYECEK PAKET ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Davutoğlu'nun açıkladığı 25 Öncelikli Dönüşüm Programı'nın önümüzdeki dönemin yapısal reform programının omurgasını oluşturmakta olduğuna ve eylem planlarının kararlılıkla uygulanacağına dikkat çekilen açıklamada, "Hükümetimizin güçlü ve dengeli büyüme hedefi doğrultusunda sanayi üretimini, istihdamı ve şirketlerimizin sermaye yapısını destekleyecek bir paket üzerinde çalışılmaktadır. Bu paket yakın bir zaman içinde kamuoyuna açıklanacaktır" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca enflasyon ve cari açığın hükümet programında öngörülenden daha olumlu gerçekleşeceği şu ifadelerle belirtildi:
"Toplantıda, Türkiye ekonomisinin temellerinin oldukça güçlü olduğu ve 2014 yılı Ekim ayında açıkladığımız Orta Vadeli Programımızın temel öncelikleri olan enflasyon ve cari işlemler açığının, petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle, öngörülenden daha olumlu gerçekleşeceği konusunda görüş birliği oluşmuştur. Bunun yanı sıra, OVP'de öngörülen mali disiplinin kararlılıkla korunacağı vurgulanmıştır."
Açıklamada ayrıca, AKP iktidarının hükümet programları, kalkınma planları ve Orta Vadeli Programlarıyla ekonomi politikaları ile ilgili hedeflerini açıkça ortaya koyduğu ifade edilerek, "AKP iktidarı bu hedeflere ulaşmak için güçlü bir siyasi irade göstermiştir. Tüm ekonomi birimlerimiz bu hedefler doğrultusunda çalışmaktadır" denildi.
Değerlendirme toplantısına Davutoğlu'nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve ilgili bürokratlar katıldı. Başbakan Davutoğlu'na ABD dönüşünde geçen hafta Cumartesi günü de brifing veren TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın bugün de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a banka politikaları hakkında bilgi vermesi bekleniyor