Merkez son dakika golü atar mı?

0
2639

Kurdaki yükseliş öncesi ve sonrasında TCMB’nin her hangi bir müdahalede bulunmaması ve hatta faiz silahını kullanma konusuna dahi değinmeden FED kararı sonrası yol haritasının çizilebileceği dile getirmenin dışında adım atmaması sonrasında içeride ve dışarıda dolarda hızlı yükselişleri yaşadık.

3,07 seviyesine kadar yükselen ve Fed faiz artırmıyorum demesine rağmen içeride 3 TL seviyesinin altına inmek istemeyen dolar belli ki merkezin bu konuda açıklamalarını ya da adımı bekliyor.

Bu adımlar neler olabilir?

Genel beklenti merkezin secim öncesinde faizde bir değişim yapmayacağı yönünde ama ya o adımı atar ve kredibilitesini sağlamlaştırmak adına bu adım herkesi şaşırtırsa?!

Biz bu olasılığın olabilirliğinden yolan çıkarak merkezin faiz koridorunda sadeleştirme adımı atması durumunda mevcut fonlama maliyetinin 9,50 seviyesine yükseltilmesi üst bandın 10,75 bırakarak alt bant da ise 7,25 olan Borçlanma faizinin 8,25 çekebilir .Bu durum doların hızla 3TL altında 2,90-2,95 ve sonrasında 2,85-2,80 aralığına hızla gerilemesini ve aynı zamanda Bist 100 Endeksinin 77500 -78bin hedefine seçim öncesinde yaklaşabilme ihtimalini de hızlandıracaktır.

Dediğimiz gibi herkesin merkezin hamlesini beklediği günlerde sessiz kalmayı tercih eden merkez bankasının beklenmedik bir zamanda harekete geçebilir mi? Neden Olmasın…

Amerika tarafına baktığımızda Fed’in faiz artırımı konusu hala gündemin ana maddesi. Bazı Fed yetkililerince yapılan bir takım açıklamalarda faiz artırımı yapılması olasılığı yeniden canlanmaya başladı.

Euro bölgesin de ise, Avrupa Merkez Bankası üyelerinden gelen açıklamalarda, politika yapıcılarının ABD ile izledikleri yolun farklı olması dile getirilirken, bir diğer yandan da para politikalarını gevşetmeyi devam ettirme sinyalleri verilmekte.

Yurt içi ve yurt dışındaki gelişmeler takibimizde olup, bugünkü Merkez Bankası kararı ve öne çıkan gelişmeler rehberimiz olacaktır.

A1 Capital

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.