Borsalarda “Çin” etkisi

0
3108

Asya'da ham madde şirketlerinin hisse senetleri, Çin ekonomisindeki yavaşlamadan dolayı talebin düşeceği endişelerinin yeniden ortaya çıkması sonucu Londra'da sanayi metallerindeki düşüşlerin etkisi ile değer kaybetti. Dolar 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında değer kazanırken, petrol, Pazartesi günü rallisini durdurmasının ardından aşağı yönde hareket etti.

 

MSCI Asya Pasfik Edneksi'ndeki madencilik hisselerini içeren gösterge, BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Ltd.'nin Sydney'deki işlemlerde değer kaybetmesinin ardından düştü. Asya bölgesinde işlem hacmi bu rapor yazıldığı sıradaki ortalamanın yüzde 20 altındaydı. Ham petrol, Pazartesi günü yüzde 3'ün altında değer kaybettikten sonra geriledi. Japonya hisse senetleri dalgalandı ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endels vadeli kontratları fazla değişmedi. Hong Kong'da Hang Seng endeksi, Şanghay Bileşik Endeksi ile birlikte yatay seyretti. Her iki endeks Pazartesi günü son 1 ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmişti. Aluminyum, Lomdra Metal Borsası'nın tatil sonraı açılması ile birlikte, düşüşlere öncülük etti.

 

Tokyo'da Toshihiko Matsuno, "Emtia ile ilişkili sektörler düşmeye devam ediyor," dedi ve "Her ne zaman petroldeki düşüşler piyasanın dikkati çekse, bu durum piyasa beklentileri üzerinde baskı oluşturuyor. Çin hisse senetlerindeki hareket diğer piyasaları etkilemeye devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Çin hisse senetleri Pazartesi günü, borsa kotasyon rejiminde değişiklik hazırlıkları ve hisse satış yasağının sonuna gelinmesinin olumsuz etkilerii ile birlikte, sanayi şirketlerinin karlarındaki düşüşün etkisi ile sert kayıplar yaşadı. Petrolde küresel arz fazlası ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'deki zayıflık, şirket karlarını olumsuz etkilerken ve merkez bankalarının enflasyonu yükseltme çabalarına zarar verirken, aynı zamanda, Bloomberg Emtia Endeksi'nin son yedi yılın en büyük yıllık kaybına doğru ilerlemesine yardımcı oldu. ABD'de bugün konut fiyatları ve tüketici güveni verileri açıklanacak.

 

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 25 düştü. Diğer varlik sınıfları da 2015 yılında iyi bir performans gösteremedi. Gelişmiş ve geşlişen ülkelerin hisse sentlerinin göstergesi olan MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 3.9 düşerken, Bank of America Merrill Lynch endeksine göre, küresel tahviller yüzde 2.4 geriledi. Dünya para birimlerini izleyen endeks ise yüzde 2.3 düştü.

 

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 10:36'da yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.
 

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.