Piyasalar istihdam öncesi iyimser

0
2880

Asya hisse senetleri ve petrol, her ikisi birden, ABD istihdam verisi ve Çin'in ulusal yasama organının yıllık toplantısı öncesi sekiz haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, gelişen ülke para birimleri değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi ve ham petrol, her ikisi birden, haftayı yüzde 5'in üzerinde kazançlarla geçmeye yöneldi. Bloombrg JPMorgan Asya Dolar Endeksi, Endonezya rupisinin dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, yükselişini beşinci güne genişletti. Çin yuanı, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) günlük referans kurunda yaklaşık üç haftanın en yüksek artışını gerçekleştirmesinin ardından güç kazandı. Altın, Perşembe günü boğa piyasasına girmesinin ardından yüzde 0.2 düştü ve bakır Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi, yatırımcılara, dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığı ve Fed'in olası faiz artırımlarının hızı konusunda daha fazla işaret verebilir. Çin, Cumartesi günü başlayacak Ulusal Halk Kontgresi yıllık toplantısında, büyümeyi desteklemeye yönelik planlarını açıklayacak. Küresel hisse senetleri, 11 Şubat'ta 2.5 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, ABD verilerindeki iyileşme ve Çin'deki teşvikten dolayı, bu yılın kayıplarının yarıdan fazlasını geri aldı.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "ABD verileri iyi çıkmaya devam ediyor, petrol güçlü kalmayı sürdürüyor ve risk iştahı piyasaların tüm katmanlarına yayılıyor," dedi ve "Çin piyasaları pozitif bölgeye açık görünüyor ve şüphesiz, haftasonu başlayacak Çin Ulusal Parti Kongresi'nden kayda değer ilave mali harcamalar çıkacağına ilişkin beklentiler oldukça yüksek" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan Şubat ayı tarım dışı istihdam verisinin önceki aya göre daha hızlı artması ve ücret artışlarının ise önceki ay son bir yılın en hızlı çıkışını göstermesinin ardından yavaşlaması bekleniyor. Fed fonları vadeli kontratları, 16 Mart'taki toplantıda Fed'in faiz artırımına gitmesini yüzde10'dan az bir olasılıkla fiyatlıyor. Ancak Haziran ayında faiz artırımına gitme olasılığı, bir hafta önceki seviyesi olan yüzde 24'ten yüzde 35'e çıktı.

Beijing'de Bloomberg Intellegence baş Asya ekonomisti Tom Orlik, "Çin Başbakanı Li Keqiang muhtemelen bu hafta sonu, para politikası duruşunun 'temkinli'den 'hafif gevşeme eğilimi ile birlikte temkinli'ye geçişini teyit edecek," dedi. Mali açık hedefi de belirlenecek ve Maliye Bakan Yardımcısı Zhu Guangyao, bunun 2015'te açıklanan yüzde 2.3 hedefinin üzerinde olacağını söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:55'te yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.