Çocuklara para biriktirme nasıl öğretilir

Yapılan araştırmalara göre çocuğun tutumlu mu müsrif mi olacağını belirleyen ailelerinin tutum ve davranışları. Eğer çocuğunuz har vurup harman savuruyorsa uzmanlar ne yazık ki sizi işaret ediyorlar ve çocuklara para biriktirmeyi öğretmenize yarayacak önemli ipuçları veriyorlar.

0
6640

Yurt dışında birçok üniversite de çocukların para biriktirmesine yönelik yapılan araştırmalarda 4 ile 7 yaşın çok önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre çocukların para ile ilişkisi 3 yaş civarında oluşurken, para biriktirme alışkanlıkları 6 ve 7 yaşında oluşuyor. Bu araştırmaya göre ise çocukların ailelerinden düzenli harçlık alma yaşı yine 6-7.

3 aşında bir çocuğa para verdiğinizde sadece tebessüm eder ve bir süre sonra paranın varlığını unutarak oyuna devam eder. 7 yaşına bir çocuğa para verdiğinizde ise hemen marketin yolunu tutabilir. Parasını bir yerde unutsa bile bir süre sonra peşine düşer. Paranın istediklerine ulaşmada bir araç olduğunun farkına varmıştır. Dolayısıyla bu yaş döneminde çocuğunuza para biriktirme ve para harcamayla ilgili eğitim verebilirsiniz. Peki, para harcama ve biriktirme ile ilgili çocuğunuza hangi tavsiyeleri vermelisiniz. İşte uzmanlarda size çocuğunuza para biriktirmeyi öğretmenize yönelik tavsiyeler.

Çocuğunuzun her istediğini almayın

Çocuğunuzla markete, alışverişe veya oyun parkına kısaca para harcanacak nereye giderseniz gidin. Çocuğunuzun her istediğini almayın. Evden çıkmadan önce bütçenizin ne kadar olduğunu ve ne kadarını alışverişte kullanacağınızı gösterin mesela 10 liramız var ve bunun market sadece 1 lirasını senin istediğinin bir şeye ayırabiliriz, geri kalanıyla evin diğer ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor gibi. Buradaki rakamlar eğer çocuğunuz rakamları ve paranın değeriyle ilgili algısı oluşmadı ise farazi olabilir. Amaç paranın hepsinin harcanmayacağını ve sadece bir kısmı ile onun ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğini göstermek.

Çocuklar sizi taklit eder

Ebeveyn olarak siz ne kadar çocuğunuza nasihat verirseniz verin. Çocuklar gözleri ile öğrenirler. Siz alışveriş çılgını iseniz, ya da tasarruf konusunda özensiz iseniz çocuğa vereceğiniz para biriktirme ve tasarruf önerileri havada kalacaktır. Markete gidildiğinde tıka basa dolmuş market arabası, AVM’ye gidildiğinde her mağazadan alınan kıyafetler, teknoloji veya makyaj malzemeleri, ya da çocuğunuza sizin ve büyük ailenin aldığı çocuğun oynayabileceğinden fazla oyuncak. İşte bu ve benzeri örneklerin yaşandığı durumlarda çocuğunuza para biriktirmeyle ilgili vereceğiniz tavsiyeler anlamsız olacaktır. Çocuklara mutlaka alışverişe çıkın fakat alışveriş yaparken sesli olarak ‘bu evde var, hımm bu pahalı, bunu bir daha ki ay almamız daha doğru olacak’gibi sözleriniz ve makul alışveriş miktarı (obje sayısı) çocuğunuzda bütçe yapma ve alışveriş yaparken düşünerek alma algısını uyaracaktır. Amaç çocuğunuz paranın değeriyle birlikte bütçe yapılması gerektiğinin farkındalığını yaratmak.

Kumbara asla modası geçmeyen para biriktirme aracı

Bazı ebeveynler kumbaranın modasının geçtiğini düşünebilir. Bu çok büyük yanılgıdır. Çocukların para biriktirme, paranın biriktiğini görmesi ve bu biriktirebildiği kadar para ile beklentisinin üstünde bir şeyler alabilmesi birikim duygusunu besleyen en önemli tetikleyiciler arasındadır. Biriktirdiğini görmesi başarma duygusunu besleyecektir.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.