Bu veri bugün piyasalara yön verecek

0
2953

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin belirsizlikler ve dünya geneline ilişkin büyüme endişeleri dolar talebini artırdı.

DOLAR GRAFİĞİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Artan dolar talebi başta gelişen ülkeler olmak üzere diğer ülke para birimleri ve emtialar üzerinde baskıya neden olurken döviz piyasasında volatilite yükseldi.

ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklanan piyasalar, dün açıklanan fabrika siparişlerinin beklentilerin hafif altında kalmasına karşın pozitif bir seyir izledi.

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,21, S and P 500 endeksi yüzde 0,12, Nasdaq endeksi yüzde 0,32 değer kazandı. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,12 seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, dolar endeksi ise 95,80'den 96,60'a çıktı.

Avrupa tarafında dün Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri değiştirmemesinin ardından parasal genişlemeye yönelik detayların belli olması ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından avro/dolar paritesi Eylül 2003'ten beri gördüğü en düşük seviye olan 1,0988'e kadar geriledi, pay piyasaları yükseldi.

Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 1, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,94 değer kazandı.

Asya tarafında bugün genel olarak pozitif bir görünüm pay piyasalarına hakim olurken, dolar/yen paritesi dün yükseldiği 120 seviyesinin hemen üzerinde yatay bir seyir izliyor.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,17 yükselişle tamamladı, Çin'de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 0,10 artış kaydetti.

Yurtiçinde yükselen dolar/TL'nin tedirginliği, BIST 100 endeksi ve tahvil-bono piyasası üzerinde güçlü satış baskısı oluşturmaya devam etti. BIST 100 endeksi dün yüzde 1,57 değer kaybederken, dolar/TL 2,62'ye kadar yükseldi, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,56'ya çıktı.

Analistler, küresel piyasalarda artan dolar talebinin, TL varlıkları üzerindeki baskısı edeniyle ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin öneminin arttığını belirterek, bugünkü tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin yön üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.