‘AMB ek adım atmayabilir’

0
3036

Financial Times (FT) haberine göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin ek teşviklerin hala masada olduğuna dair açıklamasına rağmen, birçok ekonomist, 2016'da, 1.46 trilyon dolar seviyesindeki varlık alım programının artırılacağından kuşkulu.

Mario Draghi, Euro Bölgesi enflasyon ve büyümesinde hayal kırıklığı devam ederse AMB'nin yeni çözümleri masada tuttuğuna dair piyasaları ikna etmeye çalışsa da FT anketine göre Euro Bölgesi ekonomisleri bundan kuşku duyuyor.

Geçtiğimiz yıl ankete katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu AMB'nin geniş çaplı bir parasal genişleme programının düğmesine basacağını düşünüyordu. Ancak bu yıl, FT'nin derlediği ankete katılan 33 ekonomistin yaklaşık yarısı 2016'da AMB'nin hiçbir değişiklik yapmayacağını düşünüyor. Ankete katılan ekonomistlerin geri kalan kısmı AMB'nin 2016'da parasal genişleme programını genişleteceği veya faiz düşüreceğini düşünürken AMB'nin politikasında radikal bir değişiklik de beklemiyor.

AMB son açıklanan tahminlerine göre, Euro Bölgesi'nin 2016'da yüzde 1.7 büyümesini bekliyor.

AMB, 3 Aralık'ta mevduat faizini yüzde -0.3'te tutarken, varlık alım programının süresini uzatmıştı. AMB'nin kararı Fed 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırmadan günler önce gelmişti. Ardarda gelen iki karar AMB ve Fed'in sert politika ayrışmasını gösteriyor.Ancak, piyasalar AMB kararı sonrasında çakıldı. Yatırımcılar, AMB'nin piyasaları ek teşvikler konusunda yanlış yönlendirdiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Draghi, Aralık kararının ertesi günü, Euro Bölgesi'nde enflasyon hedefine ulaşmak için yapılabileceklerin "limitinin" olmadığını belirtmişti.

Bununla birlikte, ankete katılan ekonomistler AMB beklentisinin hafif üzerinde bir Euro Bölgesi büyümesi beklerken, ekonomistlerin enflasyon beklentisi AMB'nin önemli derecede üzerinde bulunuyor.

Lombard Street Research'te Baş Avrupa Ekonomisti Dario Perkins, AMB'nin ilave adımlar atıp atmayacağı yönündeki soruya, "Genel anlamda küresel ekonomide bir şeyler ters gitmedikçe AMB'den ek bir adım geleceğini sanmıyorum" şeklinde cevap verdi.

AMB, mevcut önlemleri sonucunda bilançosunu 600 milyar euro genişleterek 2.8 trilyon euroya ulaştırdı. FT'nin derlediği ankete katılan 28 ekonomistten 24'ü, 2016'da da AMB'nin bilançosunun şişmeye devam edeceğini düşünüyor. Ekonomistler, AMB bilançosunun 3 ila 4 trilyon euro seviyesine ulaşacağını düşünüyor. AMB'nin, Mart 2017'ye kadar günlük 60 milyar euro tahvil geri alımlarını sürdüreceği vaadi nedeniyle ekonomistler bu çapta bir bilanço büyümesi bekliyor.

Standard & Poor’s EMEA ekonomisti Jean-Michel Six, "Piyasalar hemen ikna olmamış olsa da, AMB, 2015 Aralık toplantısında zaten daha agresif bir parasal genişleme dönemine adım attı" dedi.

FT anketinde, AMB'nin 2016'da yeni hamleler yapacağına inanan katılımcılar en çok mevduat faizinde artırım yönünde bir değişiklik bekliyor. Katılımcıların daha az bir kısmı da AMB'nin varlık alım programını güçlendirebileceğini düşünüyor.

Capital Economics'in Baş Avrupa Ekonomisti Jonathan Loynes, "AMB'nin ek teşvik yönünde adım atması ancak, beklentimiz doğrultusunda ekonomik toparlanma zayıf ve enflasyon düşük kalırsa mümkün olacak. ABD'de artan enflasyon euroyu düşürmeye yardım edebilir, ancak euro bölgesi tahvil faizlerini de yukarı yönlü baskılayabilir. Bu açıdan, AMB, varlık alım programını büyüme beklentilerinin zedelemesini önlemek için gerçekleştirebilir" dedi.

AMB, yüzde 2'nin hemen altında bir enflasyon hedefliyor. Euro Bölgesi enflasyonu halihazırda yüzde 0.2 seviysinde, iki seneden uzun bir süredir de yüzde 1'in altında bulunuyor.

FT katılımcılarının öne sürdüğü diğer bir olasılık da varlık alım programının süresinin uzatılması yönünde oldu.

Bazı katılımcılar AMB'nin politika cevabının yardımcı olduğunu düşünürken, diğerleri, bundan böyle yalnızca ek teşviklerin daha güçlü bir ekonomik toparlanma için yeterli olacağı konusunda kuşkulular. Bu düşünceye sahip ekonomistler, AMB'nin ek teşviklerinin, politikacılar tarafından örneğin ekonomik reformlarla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor.

UBS'te kıdemli ekonomi danışmanı George Magnus "AMB duvara tosladı. Bundan sonra atılacak adımlar piyasaları heyecanlandırabilir ancak, AMB'nin seçenekleri arasındaki politikaların herhangi birinin, ekonomik büyüme ve talebi baskılayan faktörlerle (maliye ve bütçe taraflı destekleyici politikaların eksikliği gibi) ilişkili olup olmadığı sorusu tartışmalı bir konu" dedi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.