Senem Türkanoğlu/Editör
CEO (Chief Executive Officer) yönetim kuruluna bağlı çalışan, şirketin büyümesi için strateji geliştiren ve bu stratejileri uygulayan kişidir. CEO yönetim kurulu başkanının altında genel müdürün üstünde çalışır.
CEO tarzı yöneticilik biçiminin uluslararası şirketlerde oldukça yaygın olduğunu görmekteyiz. CEO bir şirketin kalbidir ve dışarıya görünen en önemli yüzüdür. Dolayısıyla CEO personel yönetimi, üretim, koordinasyon ve dış ticaret ilişkiler gibi tüm durumları kolaylıkla yönetebilmelidir.
CEO’ların yetişmesi zordur fakat imkansız değildir. Eğer CEO olmayı kafanıza koyduysanız aşağıdaki konularda kendinizi geliştirerek siz de başarılı CEO’lar arasında yer alabilirsiniz.
1.Sorumluluk alın!
İş hayatında hiçbir zaman sorumluluk almaktan kaçınmayın! Sorumluluk bilincinizi geliştirdiğiniz takdirde hem kendinize hem de etrafınızdaki kişilere faydalı olabilirsiniz.
2.Çok okuyun!
Okumak öğrenmenin en etkili yönetmenlerindendir. Sürekli okuyun, siyaset, ekonomi, finans, pazarlama başta olmak üzere hemen hemen her konuda bilgi sahibi olmalısınız. Unutmayın; bilgi, güçtür. Ne kadar bilirseniz o kadar güçlü olursunuz!
3.Birkaç yabancı dil öğrenin!
Başarılı bir CEO olmak için İngilizcenin yanı sıra birkaç yabancı dil daha öğrenmelisiniz. Örneğin; Fransızca, Çince ve İspanyolca.
4.Başarılı CEO’ların hikâyelerini araştırın!
Dünyanın en başarılı CEO’ların hayatlarını araştırıp, bu CEO’ların tavsiyelerini dikkate alarak kendinize bir strateji belirmelisiniz. Şimdi dünyanın en başarılı CEO’larının tavsiyelerini paylaşalım ve işinizi kolaylaştıralım. İşte o tavsiyeler:
Lloyd Blankfein, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO – Goldman Sachs
“Benim tavsiyem komple bir insan olmak. Tabii ki, herkes kendi işine odaklanmalı. Ancak iş son nokta değil yalnızca sona varılacak bir araç. Kendinizi farklı ilgi alanlarına açmalısınız. Ve de sonunda, kariyeriniz için daha iyi olacak çünkü başkalarına daha ilginç ve çekici geleceksiniz. “
Marc Andreessen, Ortak Kurucu – Andreessen Horowitz
“Steve Martin’in muhteşem kitabı “Born Standing Up”ta şöyle bir cümle var: “O kadar iyi olun ki sizi göz ardı edemesinler.”
Ginni Rometty, Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO – IBM
“Geçmişi hiçbir zaman korumayın. Geçmişi hiçbir zaman korumamanız halinde, sanırım hiçbir zaman onu, yapışıp kalacak kadar sevmeyeceksiniz. Ayrıca kendinizi hiçbir zaman bir ürün olarak tanımlamayın; rekabetle de tanımlamayın. Eğer ürününüz ya da rekabetle kendinizi belirlerseniz, müşterinizin kim olduğu dikkatinizden kaçacaktır. “