Borsalar haftaya kabusla başladı

0
2928

Riskli varlıklara gelen satışlara gelen küresel satış dalgası derinleşti ve Asya hisse senetlerinde 2013 yılından bu yana en hızlı düşüşe neden olurken, gelişen ülke para birimlerini rekor düşük seviyelere geriletti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2 seviyesinin altına indi.

Emtia fiyatları 16 yılın en düşük seviyesine inerken, Asya'da kredi riski Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Yen, yatırımcıların güvenli liman aramaları ile birlikte ralli yaparken, tahviller değer kazandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 8 düştü ve ABD endeks vadeli kontratları, hisse senetlerinin düşüşlerini beşinci güne taşıyabileceğini şaret etti. Güney Afrika para birimi rand ve ve Malezya ringgit, yüzde 2'den fazla değer kaybetti.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik varlık tahsisi müdürü Nader Naeimi, "Durum muhtemelen, düzelmeden önce daha kötüye gidecek," dedi ve "Çin'de faiz inidrimleri ve politika gevşemesine ihtiyaç var. Aynı zamanda, durum daha kötüye gidebilir. Fed konusunda daha açıklık görmek zorundayız" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, Çin'in yuanı beklenmedik bir şekilde devalüe etmesinin, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde yavaşlamanın düşünülenden daha derin olabileceği endişelerini artırmasının 5 trilyonun üzerinde eridi. Bu satış dalgası, küresel ekonominin ABD'nin faiz artırımı ile başa çıkacak denli güçlü olduğuna ilişkin güveni sarsıyor.

Tüm önemli Asya borsaları, ABD hisse senetlerinin Cuma günü yaklaşık dört yılın en büyük iki günlük kaybını yaşamasının ardından geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi üst üste yedi gündür düşüyor ve Tokyo saati ile 11:39'da yüzde 3.5 aşağıdaydı. Asya hisselerinin gösterge endeksi 26 Haziran 2013'ten bu yana en düşük kapanışına yöneldi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.