Bu krizin adı petrol

0
2998

Global ekonomide yavaşlama ve ABD’de kaya gazı kullanımının yüzde 30 oranına yükselmesi gibi nedenlerle oluşan küresel arz fazlası petrol fiyatlarını 2014 yılında son 5 yılın dip seviyelerine çekti. 2013 yılbaşında 106 dolar seviyesinde olan Brent petrol yılın son 15. gününde 59 doların altını test etti. Kayıplar yılbaşına göre yüzde 45’i aştı. Satış baskısının artmasında Çin'de açıklanan zayıf veri ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde düşüşün talep beklentilerini olumsuz etkilemesi de etkin oldu.

BENZİN FİYATLARINDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN…

Rusya ekonomisine ağır darbe
 

Enerji geliri yüksek ülke ekonomilerinde sert dalgalanmalara neden olan petroldeki düşüşün ilk etkisi Rusya’da ciddi gelir kayıplarına neden oluyor. Dolar/Ruble’de değer kaybı yıllık yüzde 121’e ulaştı. Parite ilk defa 80 seviyeleri test etti ve bu noktadan geri gelerek 72 seviyelerine geri çekildi. Rus Merkez Bankası’nın faizi gün içinde 650 bps artırarak faizlerin yüzde 17’seviyelerine taşıdı.  Sert faiz artışına rağmen değer kaybının hız kesmemesi ise piyasalardaki panik havasını artırdı. Özellikle Rusya merkez bankasının develüasyon ve enflasyon riskine dikkat çekmesi ve Ruble’de ki değer kaybı piyasalarda çok sert fiyat hareketlerine neden oldu. 

OPEC petrol fiyatlarıyla ilgili ne diyor?
 

Petrol fiyatlarında oluşan sert düşüşe rağmen OPEC, 27 Kasım’da aldığı kolektif üretimi günlük 30 milyon varilde sabit tutma kararından taviz vermiyor. Geçen hafta Cuma günü petrol fiyatlarının 62 doların altına sarkması üzerine OPEC Genel Sekreteri Abdullah Selim el Bedri’nin Dubai'de yaptığı açıklamada petrol fiyatlarındaki dramatik düşüşün temel faktörle ilgisinin olmadığını ve kararlarının aynı kalacağını söylemesi OPEC’in bu kararında ne kadar ısrarcı olduğunu da gösteriyor..

Diğer taraftan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suhail Al-Mazrouei, petrol fiyatlarının varil başına 40 dolara kadar gerilemesi halinde dahi OPEC’in üretimi düşürmeme kararını koruyacağını ve olağanüstü bir toplantının değerlendirilmesi öncesinde en az üç ay bekleneceğini ve kararın hemen değiştirilmeyeceğini söylüyor. OPEC’in bir sonraki toplantısını ise 5 Haziran’da yapması bekleniyor.   

Uzmanlar ne diyor?
 

Analistler, petrol fiyatlarındaki gerilemenin artan volatilite ile piyasanın bozulan dengesine karşı gösterdiği aşırı tepki olduğu belirtiliyor. OPEC’in üretim miktarı üzerinde müdahalesi olmadan piyasalardaki risklerin dengesizleşeceği belirtilirken, petrol arz fazlasının 2015'in ikinci çeyreğinde doruğa ulaşacağı savunuluyor.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.