Büyüme tahminini düşürdü!

0
2808

OECD bugün yayınladığı Ara Dönem Ekonomik Görüm Raporu'nda global ekonomide büyümenin düşük emtia fiyatlarının ihracatçılar üzerinde baskı yaratması ve gelişmiş ekonomilerdeki çok ılımlı toparlanma nedeniyle yavaşlamakta olduğunu vurguladı.
 

Ticaret ve yatırımın zayıf olmaya devam ettiğini belirten OECD, cansız talebin düşük enflasyona, cansız ücret ve istihdam büyümesine yol açtığını ifade etti. 2016 için küresel büyüme tahminini yüzde 3,3'ten 3,0'e indiren OECD, 2017 için beklentisini de yüzde 3,6'dan 3,3'e çekti.
 

OECD raporunda, "Finansal istikrarsızlık riskleri önemli seviyede. Finansal piyasalar global olarak büyüme görünümlerini yeniden değerlendiriyorlar, bu durum hisse senedi fiyatlarında düşüşe ve yüksek piyasa oynaklığına yol açıyor.

Bazı gelişmekte olan ülkeler özellikle kurlarda keskin hareketlere ve bunun yüksek iç borca etkileri nedeniyle kırılgan" değerlendirmesi yapılırken, Türkiye, Rusya ve Brezilya'nın döviz cinsinden borçlarının toplam borçlar içindeki paylarının yüksek olması nedeniyle keskin kur hareketlerine karşı kırılgan gelişmekte olan ekonomiler olarak ön plana çıktıkları belirtildi.

Küresel talebin güçlendirilmesi için daha güçlü bir kollektif politika müdahalesine ihtiyaç olduğunu ifade eden OECD, "Para politikası tek başına çalışamaz. Mali politika birçok büyük ekonomide şu anda daralması yönde. Yapısal reformlar yavaşladı. Daha güçlü ve sürdürülebilir büyüme oluşturmak için bu 3 kaldıraç daha aktif şekilde kullanılmalı.

Çözüm ülkeden ülkeye değişiyor, özellikle yapısal reform ihtiyaçlarına bağlı olarak" değerlendirmesini yaptı. OECD raporunda ABD için 2016 büyüme tahmini yüzde 2,5'den 2,0'a, 2017 büyüme tahmini yüzde 2,4'den 2,2'ye, Euro Bölgesi için 2016 büyüme tahmini yüzde 1,8'den 1,4'e ve 2017 büyüme tahmini yüzde 1,9'dan 1,7'ye düşürüldü.

Çin için 2016 ve 2017 büyüme tahminleri yüzde 6,5 ve yüzde 6,2 olarak korunurken, Brezilya için 2016 daralma tahmini yüzde 4,0 olarak belirlendi. 2017 yılında ise ekonomide büyüme yaşanmayacağı öngörüldü. 

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.