Uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin Türkiye'nin kredi notuna ilişkin revizyon tarihleri yaklaşması, piyasalarda gerginliği artırıyor.
DOLARDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri artırmaya başladığında, yükselişin hızlı olacağına ilişkin işaretler ile yükselen dolar, not gerginliğiyle 2.24 liranın üzerinde tutunuyor.
Yeni haftaya 2.23 liranın hemen üzerinde başlayan dolar, 2.24 TL'ye kadar tırmandıktan sonra, 2.2420 – 2.2425 lira bandında hareket etmeye başladı. Avrupa para birimi euro da 2.87 liranın üzerine çıkınca, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.55'i geçti.
Gösterge faiz de yüzde 9.18 düzeyinde seyrederken, Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi 180 baz puanın üzerine 187 puana kadar çıktıktan sonra, 180.34 puan düzeyine çekildi.
FITCH
Kredi derecelendirme şirketi Fitch'in 3 Ekim'de Türkiye'nin kredi notunu revize etmesi bekleniyor. Fitch hamen Türkiye'nin kredi notunu BBB- ve 'durağan' görünüm olarak derecelendiriyor. Şirket notu negatif görünüme çekse de, 'yatırım yapılabilir' düzeyi korunmuş olacak.
MOODY'S
Fitch'den bir süre sonra diğer kredi derecelendirme şirketi Moody's'in de Türkiye'nin notunu revize etmesi bekleniyor. Türkiye'nin notunu Ba3 ve görünümünü 'negatif' olarak derecelendiren Moody's'in bir kademe indirim kararı dahi, notu yatırım yapılabilir düzeyinin altına çekecek.
STANDARD AND POORS
Dünyanın en büyük kredi derecelendirme şirketi Standard and Poor's ise Türkiye'yi, BB+ not ve 'negatif' görünüm ile 'yatırım yapılabilir düzeyin altında' derecelendiriyor. Piyasalar Standard and Poor's'dan not artırımı beklemiyor.
'MERKEZ BANKASI SIKI DURUŞ SERGİLERSE…'
Egeli& Co Araştırma ve Strateji Direktörü Güldem Atabay, olması gereken ana trendin liranın değer kaybetmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
'Bu hafta Merkez Bankası toplanısı var. Merkez Bankası sıkı duruş sergilerse, bu yükseliş kısa vadeli olsada durur. Avrupa Merkez Bankası'nın yetersiz kaldığı ve Çin'in parasal genişlemesinin uluslararası piyaslarda çok da etkili olmadığı belli oldu. Merkez Bankası eğer büyüme baskıları altında gevşeme sinyali verirse lirada ki değer kaybı devam eder. Sıkılaştırma yerine duruşunu sürdürürse kısa vadeli bir topralanma söz konusu olabilir.'